Приключи набирането на снимки за фотоконкурса „Златна Добруджа – нашето богатство“, организиран от Аграрната гимназия в Добрич. Гласуването за най-добрите ученически творби ще продължи до 18 юни, съобщиха от учебното заведение. Фотоалбумът с всички допуснати до финала авторски снимки са публикувани в социалните мрежи в профила на училището

Над 150 музейни експоната разказват за историята на земеделието в Добруджа

Фотоконкурсът е по повод на 115 години от създаването на гимназията. Младите фотографи имаха за задача да уловят в обективите си както плодородната добруджанска земя и животните във фермите, така и да проследят работата на машините на полето и всички мероприятия – от сеитбата до жътвата. 

В надпреварата имаха право да участват ученици от V до X клас от всички училища в Добричка област. Всеки аграрен фотограф трябваше да изпрати 3 от своите най-добри снимки. От допуснатите до финала творби се вижда, че учениците са развихрили въображението си и са успели да уловят както красотата на Добруджа, така и нейната основна същност – да развива мащабно и модерно земеделие. 

Снимките показват част от делника на земеделеца в различни землища на Добричка област – подготовка на почвата за пролетна сеитба, самата сеитба, красотата на цъфналата рапица, надвисналите облаци с дългоочаквания дъжд, красотата на зелените житни полета, стройните редици на овощните градини, напъпващите лавандулови туфи. Не липсваха и закачливи снимки от фермите с крави, зайци и кози. 

Кой млад фотограф се е справил най-добре, ще покажат гласовете, събрани във Фейсбук до 18 юни.

Трите авторски снимки, отличени с най-много харесвания, ще бъдат обявени и на официалната страница на Аграрната гимназия. Наградите са осигурени от организаторите. Отличеният на първо място млад фотограф ще спечели фотоапарат. Неговите подгласници ще получат съответно дигитална фоторамка и фитнес гривна.

Фотоконкурсът е част от проявите, свързани с годишнината от създаването на земеделското училище. В началото на следващата учебна година професионалната гимназия планира поредица от събития, с които да отбележи 115-я си рожден ден.