Точно преди 50 години Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич поставя основите на музейна сбирка, в която да се разкаже историята на земеделието в Добруджа през последния век.

Как Добруджа се превърна в Калифорния за чифликчията Петър Габе?

За целта започва сериозно издирване и събиране на експонати от цяла Североизточна България. Самите учители се заемат с реконструкция на работилниците, определени за музея. Така с ентусиазъм, желание и много работа са поставени основите на единствения Музей на земеделието у нас.

Днес в него интерес предизвикват ценните и редки екземпляри на вършачката и локомобила, произведен в Унгария през 1926 г., които са направили революция в добруджанското зърнопроизводство.

Тогава само по-заможните чифликчии са имали възможност да преминат от ръчно вършеене на зърното към механизирано. Днес вършачката и локомобила са едно цяло в модерните зърнокомбайни, но преди повече от век тези машини са се позиционирали стационарно в някое землище и производителите са извозвали ожънатата пшеница до тях. Целта е била да се отдели ядивната част на зърното от люспите и сламата. 

Музейната сбирка в Аграрната гимназия обхваща над 150 експоната, които обхващат историята на земеделското производство от началото на 19 век до 80-те години на 20 век. През годините събирането на експонатите е ставало чрез дарения, откупуване, след продължително издирване. За съжаление много ценни и вече излезли от употреба земеделски пособия са унищожени по селата. Някои от наследниците на едрите земевладелци и чифликчии сами са пожелали да подарят стари земеделски експонати.  

Последното дарение за експозицията е било преди 2 години, когато в нея постъпват роначка и гръбна пръскачка. Ценност за музея са старите модели трактори от емблематични и популярни днес брандове. Диканята, ралото и сноповързачките също са част от експозицията. Самата сбирка е разделена на 2 части – с експонати и фотоси, които разказват за основния поминък на Златна Добруджа. 

115 години от създаването си отбелязва през 2021 г. Аграрната гимназия в Добрич. Кулминацията на празненствата е планирана за началото на новата учебна година.