Най-големият производител на свине в Китай - Muyuan Foods, строи най-голямата свинеферма в света. Съоръжението се намира близо до Нанянг, съобщава Ройтерс, цитиран от pig-world.co.uk.

Добрата новина: За последния месец – само един случай на АЧС в Северозапада

Новата ферма, чието строителство е започнало през март тази година, ще побира 84 000 свине-майки и тяхното потомство. Това ще я превърне в най-голямата в света – грубо 10 пъти по-голяма от една средностатистическа американска свинеферма. В момента фермата работи частично, пуснати са в експлоатация само част от сградите й.

Muyuan Foods планира да произвежда около 2,1 млн. свине на година с надеждата да намали доставките от чужбина. Това означава, че фермерите по света ще трябва да се подготвят за промяна на пазарните условия.

Най-голямата ферма на света се гради с уникално бързи темпове. Индустриалните съоръжения се строят на мястото на по-малки ферми, които преустановиха работа вследствие на разпространението на африканска чума по свинете в Китай, което заличи половината поголовие през 2019 г. Това доведе до недостиг на свинско месо на вътрешния пазар, който трудно можеше да се компенсира с доставки отвън.

Кин Джун, генерален мениджър на Muyuan Foods споделя пред Ройтерс, че е избран много подходящ период за развитие на проекта. Цените на прасетата са високи, печалбите са добри и потокът от средства е отличен.

Джун допълва, че мегафермата има експериментален аспект, който се изразява в плановете да бъдат наети по-малко хора и да бъдат използвани повече технологии.

Предвид огромните размери на предприятието, което побира 5 пъти повече свине, отколкото обичайна ферма в същия район, разпространението на болести е сериозна заплаха. Поради това здравословното състояние на животните ще бъде следено с технология, която включва филтриране на въздуха, използване на термокамери и др.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Китай измисли как да самозадоволи пазара си на свинско месо

Свинска тор подхранва ниви, но ядосва жителите наоколо

Мащабен проект за многоетажни свинеферми