Често ви разкриваме подробности за различни ферми по света, в които се използват смарт технологии. Поредният пример за политика в дългосрочен план и грижа за благополучието на фермерите откриваме в лицето на мега агропроект в Китай. Първият етап от строителството на стопанството вече е факт. Във фермата не само стартира производството на земеделска продукция, но и тя отваря врати за туристи, информира chinagreenhouse.com.

Вижте кралската ферма, която няма да е вече кралска

Смарт агропаркът Sugu Farm възражда селската култура в малкото селище Шуангуй, в западната част на Китай. Той заема площ от над 26,6 ха. Проектиран е и построен от Китайската академия за земеделски науки  и Пекинската технологична компания Zhonghuan Yida Facilities Horticulture Technology.

В обекта се използват технологии, работещи с големи бази данни и изкуствен интелект. Паркът представлява съвременен комплект, обединяващ агропроизводство, демонстрация и обучителни програми за желаещи да овладеят иновациите в селскостопанския сектор.

Мегафермата функционира чрез използването на земеделски Интернет на нещата, облачни платформи, израелски технологии за интегрирано напояване и торене, споделя Лу Чанкун, председател на Sugu Farm. Освен това в нея са внедрени и холандски оранжерийни технологии и други прогресивни разработки от международни и вътрешни пазари, тласкащи селското стопанство в епохата на смарт земеделието.

За осъществяването на първия етап от строежа на мегафермата са били инвестирани 12 млн. долара. Построени са 5 висок клас смарт оранжерии с обща площ 35 000 кв. м. Те ще произвеждат годишно продукция на стойност 3 млн. долара.

Очаква се агропаркът да бъде посещаван от 200 000 туристи на година. Предстои строителството на три овощни градини, които ще спомогнат за увеличаването на доходите на 11 000 фермери в региона.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-голямата градска ферма в света отвори врати

Българска ферма: Кашкавал за скара, балкански въздух и кози

Роботи с ултравиолетови лампи сноват из лозята