Наложеното през последните 3 месеца извънредно положение се оказва сериозно изпитание за социалното предприятие „Чудната градина” в Добрич. В него работят 22-ма младежи с интелектуални и физически затруднения.

Вендинг-автомат за плодове и зеленчуци има вече и у нас

Те отглеждат  зеленчуци и цветя върху терен от близо 4 декара, на който сами са вдигнали 4 оранжерии и един разсадник.

 „Ние сме градина, а в градината няма почивен ден, камо ли извънредно положение, най-малко защото няма никакъв вариант зеленчуци да се отглеждат дистанционно и да не се пипнат с ръка”, заяви Мария Методиева, управител на фондация „Свети Николай Чудотворец”. 

Вратите на „Чудната градина” се затварят заради пандемията, но работата вътре по новата реколта от краставици, домати, тиквички и зеле продължава. Проблемите не закъсняват - оскъдните доходи на оранжериите спадат, тъй като продукцията се продава само на цени на едро. В началото няма средства дори за заплати и осигуровки, припомня си Мария.

За да излезе от кризисната ситуация, „Чудната градина” прилага на практика няколко идеи. Една от тях е раздаване на ваучери за гарантирани продажби, които да получат най-уязвимите групи от обществото.

Целият медицински и немедицински персонал на лечебните заведения в Добрич, всички социални работници и семейства с човек с увреждане получават ваучери на стойност 20 лв.

Общо 500 са раздадените талони за покупка на зеленчуци от оранжериите на „Чудната градина”.

„Знам, че 20 лева са малко, но решихме да помогнем на повече хора. Може би ефектът щеше да е по-голям, ако сумите бяха по-големи, но пък тогава нямаше да можем да раздадем 500 ваучера. Така гарантирано имаме и продажба на нашата продукция”, разсъждава още Мария.

В момента усилията на всички са насочени към събиране на реколтата от зеле. Младежите са засели 9000 корена, но дъждовете в момента затрудняват обирането на зелките. 

След „разхлабване” на мерките срещу COVID-19 цялата продукция на „Чудната градина” се реализира както на място, така и по фермерски пазари и магазинчета. Оранжериите на социалното предприятие работят вече трета година, а от година и половина в тях на заплата са назначени хората с увреждания.