Холандски фермер проектира собствена роботизирана пръскачка. Въпреки че на този етап тя изглежда като прототип, машината работи пълноценно и без проблем обработва насажденията, информира Future Farming.

Универсалният трактор за всяко стопанство

При излизане от оранжерията роботът автоматично спира да пръска и намалява скоростта си до 1,8 км/ч. След това намира следващата оранжерия във фермата, тъй като разполага с предварително определен маршрут. Предните и задните колела се въртят така, че пръскачката спира в началото на реда. След това тя минава ред по ред, инжекторите започват отново да пръскат и скоростта се увеличава до 2,4 км/ч. През цялото време с помощта на GPS се поддържа работата по предварително избрания маршрут.

На практика роботът обикаля 16 оранжерии с площ от 3 хектара за 2 часа. Във всяка оранжерия има по 5 реда ягодови насаждения. Тази процедура се повтаря на всеки три дни. Ако фермерът трябваше да направи това с трактор, управляван от оператор, той нямаше да се справи за толкова кратко време.

Работата на робота за пръскане може да бъде контролирана от смартфона. Операторът разполага с актуална информация къде е машината и къде в оранжерията се намира.

Към днешна дата роботът не се предлага в търговската мрежа. По него активно се работи. Добрата новина е, че неговата функционалността е далеч над нивото на един типичен прототип. Машината е надеждна и прецизна. Ще облекчи работата в оранжерията.

Захранване

Електродвигателят на робота за пръскане се захранва от генератор, който работи с фиксирана скорост, което осигурява ниска консумация на енергия. Освен това е много по-евтино от батериите, които изискват специални двигатели.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Призив: Министерството да помогне на сектора за закупуване на техника

Пазарът на агротехника се раздвижи още

Уникалка колекция от трактори ще бъде разпродадена след броени дни