През последните години три сорта домати активно се отглеждат от италианските фермери в Сицилия. Това са сортовете Bocca di Rosa, Batmen и Supermen. За фермата L'Orto Srl те са се превърнали в печелившо начинание, информира FruitNews.

Производител: Абсурдно е да се проверяват полски домати сега

Ключова особеност за сорта Bocca di Rosa е, че плодовете на практика нямат кухини. Той се адаптира добре към условията на отглеждане в района, притежава висока устойчивост на вредители и за дълъг период от време позволява да се събира максимален добив. На площ от 6 ха за два цикъла на отглеждане в рамките на година се събират около 1 хил. тона домати Bocca di Rosa. Средната цена на едро е 2 евро/кг.

Плодовете на сорта Batmen се характеризират с тъмнокафява окраска и изразителен кисел вкус. През последните години той се радва на силно търсене в чужбина и това отвори нови пазари пред италианските производители на домати. От 2 ха площ на година се прибират 300 домати за два производителни цикъла.

Другият сорт с прочутото име Supermen има уникална окраска на плодовете – тя варира от синьо до пурпурно. Тъмните багри се дължат на по-малкото количество светли часове през есента. Освен уникален външен вид плодовете на сорта Supermen се отличават с наситен вкус и текстура. Те са едри и нямат кухини. Напомнят сорта Riccio Fiorentino и ухаят силно. От 1 ха се добиват 100 тона домати на година. Цената на едро на сортовете Batmen и Supermen е средно 3 евро/кг.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бъдещи земеделци ще трупат опит в биоферма в Австрия

Решение: Как „Чудната градина” се бори с последствията от COVID-19?

Контрол на вноса - къде в картинката е родният производител?