Новата наредба на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), според която всеки вносител трябва да заплаща такса от 420 лв. за изследването на партида плодове и зеленчуци от вън, продължава да предизвиква бурни реакции. Поредният протест на "Кулата" срещу наредбата беше обявен и представен в медиите като общо недоволство на търговците и производителите.

БАБХ към търговците: Да не се спекулира с цената на вноса

Как обаче тази наредба, касаеща контрола и стандарта, на който трябва да отговарят вносните зеленчуци и плодове, засяга българския производител?

Агри.БГ разговаря по темата със стопани от Югозападна България, от където е и протестиращата група. Мая и Иван Попови от Петрич произвеждат оранжерийна продукция от краставици и домати, а есента като втора култура отглеждат пипер. Големината на стопанството им е 60 дка и от години са се наложили на българския пазар. По думите им единствените недоволни от изискванията за контрол на вноса са търговците и то некоректните такива.

Като производители това не ни засяга, защото целогодишно сме наблюдавани и при нас се правят изследвания през цялата година. Имаме непрекъснати проверки и дневници, които попълваме за пръскания и използвани препарати", споделя Мая Попова.

За регулярните проверки в своите стопанства земеделските производители не плащат. Независимо от големината на площите процедурата по осъществяването на контрол за качество и използвани препарати е идентична за всички регистрирани производители. Инспектори на БАБХ вземат проби на място. Правят се общо три проби, които отиват за анализ в лаборатория, а една остава за агенцията. След тази процедура се заверяват дневниците на производителите със съответния резултат.

Мая Попова: „Що се отнася за протестиращите срещу наредбата на БАБХ, която засяга изисквания за регламентиран внос и контрол на пестицидите, това са търговци, които внасят примерно домат за 18 цента екстра качество. Те изписват на фактура 36 стотинки и ДДС е върху тази сума. Но в действителност доматът през март се продаваше за над 2 лв. Това означава, че търговците продават на тази цена. Къде отива разликата?

Те печелят много и сега ги засегнаха с тези изисквания, защото, от друга страна, знаят какво внасят. Този внос е предимно бракувана, некачествена стока.

Пределно ясно им е, че при едни такива изследвания доматът може да покаже остатъци от неразрешени пестициди. Това е основният им проблем, а не сумата за лабораторни изследвания."

Производителят Мая Попова предостави и документи за внос, които онагледяват думите ѝ:

Браншовици: Заповедта на БАБХ за вносните зеленчуци да стане безсрочна

На протестите по телевизиите обаче видяхме хора, които се представяха като земеделски производители и също искаха отмяна на новите изисквания. Според родния производител това са земеделци само „по картонче“.

Мая Попова: „Има едно разминаване между истински производители и търговците със зелено картонче. Регистрацията като земеделски производител по Наредба 3 може да се направи от всеки, който притежава един декар земя. След това регистрираният работи с преференциите на земеделски производител. Така на борсата тези търговци са облекчени от задължителното наличие на касов апарат, а се правят фактури и касови бележки на ръка. "

Те не са производители и нямат собствена продукция. Само се ползват с преференциите на такива. Те са си просто вносители.

От друга страна, родните производители от години са онеправдани пред огромния внос и често го посочват в изказванията си като голяма пречка пред българската продукция. Сега фермерите разчитат, че по-големия контрол върху дейността на търговците, ще доведе до по-справедливо присъствие на родния производител на пазара. Времето ще покаже обаче дали това наистина може да се случи.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Оранжерии у нас вече печелят с автоматизирана система за зеленчуци

Ферма успешно комбинира земеделие и занимания за деца

Белокрилката напада зеленчукови градини