Практически опит в зеленчукова ферма в Австрия ще трупат ученици от Аграрната гимназия в Добрич. Това ще стане през март 2021 г. по проект по „Еразъм +”, който учебното заведение успя да защити и спечели въпреки извънредното положение заради COVID-19.

Изпитват бъдещи трактористи и комбайнери

На място 20 ученици и двама преподаватели ще разучават новите технологии в областта на зеленчукопроизводството, съобщи за Агри.БГ директорът инж.Господин Господинов.

Австрийската ферма е сертифицирано биологично стопанство, което произвежда целогодишно различни сортове домати.

Семейната компания добива висококачествена продукция в Мюнхендорф близо до Виена от 2003 г., като във фермата са ангажирани три поколения. Производствените площи непрекъснато се разширяват и вече заемат 28 хектара оранжерии, в които работят 280 служители.

Проектът на Аграрната гимназия е на стойност близо 59 000 евро. Учениците ще работят и учат в биостопанството край Виена 3 седмици. Те ще бъдат избрани от специалностите "Производител на селскостопанска продукция” и „Техник на селскостопанска техника”.

Целта на обучението е учениците да се запознаят и научат какви са европейските стандарти и изисквания в производството на биологична продукция и как те се прилагат на практика. 

„Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич се стреми да предлага на своите възпитаници съвременно и актуално обучение”, подчерта още инж.Господинов. „Именно затова ежегодно изпращаме наши ученици в европейски стопанства, за да трупат опит и познания”.

През настоящата учебна година 20 възпитаници на училището от 11 и 12 клас посетиха ферма „Санта Брера” край Милано. Там те се обучаваха в подготовка на почвата за пролетни култури и в производството на органични зеленчуци и плодове.