Зеленчукови насаждения в община Мездра са нападнати от оранжерийна белокрилка и това създава сериозни проблеми на стопаните.

Листни въшки нападат насаждения в Северозапада

„От личен опит знам, че борбата с този вредител е изключително трудна. Водя я от години. Сега обаче забелязвам как популацията се увеличава и това ме безпокои. Започнал съм да пръскам с препарати с дълъг карантинен срок, защото иначе няма справяне. Сериозните проблеми обаче идват в момента, в който реколтата стане за прибиране”, коментира местният зеленчукопроизводител Спас Генов.

В помощ на стопаните тази година с конкретни съвети за борба с белокрилката се наложи да се включи дори Общинската екологична инспекция.

„Оранжерийната белокрилка (Trialeurodes (Asterochiton) vaporariorum) е широко разпространено насекомо, което вреди основно на доматите, но има още около 200 гостоприемника. Това са дребни, бели “пеперудки”, дълги около 1,5 мм. Основно вредят ларвите, които смучат сок от долната страна на листата и отделят обилно “медена роса”, обясняват експертите.

Именно „медената роса”, както и при нападение от листна въшка е причина върху самите растения и плодовете да се образуват чернилни гъбички, които „зацапват“ растенията и плодовете и влошават качеството им. Като смучат сок, ларвите предизвикват отслабване на растенията. В мястото на повредата се появяват хлоротични петна. При силно нападение листата пожълтяват и окапват, а растенията често загиват.

От големия брой гостоприемници, които напада, белокрилката предпочита домати, краставици, пипер, патладжан, фасул, салата, спанак, тиквички. Тези зеленчукови култури обикновено се отглеждат като ранни култури. Понастоящем при някои от тях вероятно наближава срокът за зреене на продукцията, а при други - дори времето за обирането им.

„За да не се допусне белокрилката да се намножи, необходимо е да започнете да пръскате веднага. Тя е неприятел, който се развива бързо и дава голям брой поколения, които следват едно след друго и дори се застъпват. По този начин тя може да се намножи в голяма плътност, при която борбата се извежда трудно и недостатъчно ефективно. Това налага и голям брой пръскания”, обяснява агрономът Цветан Георгиев.

Той смята, че стопаните, които започват да пръскат веднага с препарати с дълъг карантинен срок още преди да дойде време за прибиране на реколтата, действат правилно. След това поетапно е добре да се ориентират към тези, които имат по-къси карантинни срокове.

„Има такива с действие до 7 дни, но и до 3 дни или само за едно денонощие”, обяснява специалистът.

Те се прилагат, когато наближи времето за прибиране на реколтата и с това не бива да се правят никакви компромиси, защото спазването на карантинния период е задължително, т.е. зеленчуците може да се прибират, след като той изтече напълно.

 „Белокрилката снася яйцата си по долната страна на листата. Ларвите и нимфите се хранят също от долната страна, като смучат сок от тях. Пръскането трябва да се прави така, че струята да обхване и намокри добре листата от двете страни”, съветва още Георгиев.

Препоръчително е стопаните редовно да почистват и плевелите около растенията, които белокрилката също напада и те стават източник на зараза.

Старите листа на растенията, както и растителните отпадъци, по които има натрупани ларви и нимфи, също задължително трябва да се събират и унищожават.