Вносните плодове и зеленчуци могат да поскъпнат заради нова заповед на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която налага допълнителни разходи за вносителите. За това предупреждава Илия Гатев от борсата край Първенец, цитиран от "Марица".

Хванаха 24 тона вносни домати и пипер с пестициди

Според документа, издаден от Агенцията, търговците, които внасят продукти от страни членки на Европейския съюз, ще трябва да правят за своя сметка анализ за остатъчни пестициди на всяка пратка с домати, краставици, корнишони, пипер, череши, ягоди, малини, кайсии, праскови, дини и пъпеши. Цената на пробите за всяка партида е 420 лв. 

Заповед за това изискване е издадена от БАБХ и влиза в сила от 8 юни 2020 г. Валидността ѝ е до 30 октомври 2020 г. Тя не засяга вносителите на плодове и зеленчуци от трети страни. Всички директори на стокови борси и тържища в страната са задължени да не допускат стоки без извършен анализ за остатъчни пестициди.

Илия Гатев е на мнение, че заповедта не само няма да сработи, но ще доведе до дефицит, оскъпяване и диспропорция на пазара. Той е изпратил писмо до министъра на земеделието Десислава Танева, до БАБХ и до Държавната комисия по стоковите борси.

„Изпълнението на тази заповед крие рискове за търговията и снабдяването с плодове и зеленчуци в страната и реализирането на нормалния стокооборот. Възможно е въпросната мярка да цели по-добър достъп до пазара на българска продукция, но според нас въвеждането няма да доведе до искания резултат. Има сериозни опасения, че въведения контрол ще оскъпи значително внасяната продукция от ЕС, както и ще застраши качеството й, поради по-големия престой в транспорта, ще увеличи фирите и брака на търговците“, пише в писмото си Гатев. 

Той смята, че намаляване на ДДС-то за плодовете и зеленчуците е успешната мярка, която ще подпомогне родните производители. В края на месец май 20 браншови организации от аграрния и преработвателния сектор поискаха диференцирана ставка на ДДС за българските плодове и зеленчуци.

Такава заповед съществува, потвърдиха за Агри.БГ от БАБХ. Тя обаче не е публикувана, защото е административна и се разпространява по административен ред, твърдят представители на ведомството. Този тип документи не подлежат на задължително обществено оповестяване. Това обяснява отсъствието ѝ от официалния уебсайт на Агенцията. От ведомството отказаха да предоставят текста на заповедта. В нея обаче няма нищо особено или притеснително, твърдят от БАБХ.