Причината за този подмор на пчелите би могла да е различна и ние я търсим. Не се касае обаче за масов мор. Има единични сигнали – около 10–12, както се е случвало и предишни години. Това коментира Любина Донкова от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) пред bTV.
 
 
Относно загиналите 170 кошера в село Струпец, експертът коментира, че това е изолиран случай. „В съседните землища няма проблем с пчелните семейства. В съседство има 4 стопанства с пчели. При тях няма смъртност,“ обясни тя. 
 
По думите й Агенцията е разпоредила засилени мерки из цялата страна, а не само в района на село Струпец. Изследват се както пчелите, така и растенията. Взетите проби трябва да установят дали е пръскано с продукти за растителна защита. „Реагираме на всички сигнали, подадени от пчеларите“, допълни Донкова. 
 
Проблемът е обаче, че не всички засегнати пчелари сигнализират. „За да се докаже връзката с отравянията, всички проби се заплащат от пчеларя и те са на сравнително висока цена. Това ги демотивира и те не подават жалби,“ заяви зооинженер Михаил Михайлов от Обединен български пчеларски съюз за БНР.
 
Той и неговите колеги се съмняват реално какви препарати за растителна защита се използват. „Освен това дали земеделците записват пръсканията в своите регистри като дата и час? Всичко това подлежи на контрол от БАБХ, който на практика не се извършва,“ опасява се Михайлов. 
 
 
Според него друг проблем по неспазване на Наредба 13 е, че пръскането по време на цъфтеж е абсолютно забранено. Той определя Добруджа като най-засегнатия район от пръсканията, където и загубите на пчелни семейства са най-големи.
 
 
Проблемът с масовото измиране на пчели не е от вчера. Миналата година Георги Атанасов губи 140 пчелни семейства в Болярово. Отровата в неговия случай е доказана. „Пчелите не са умрели веднага, а ефектът е постепенен. С течение на времето имунната им система отслабва и кошерът загива,“ жалва се пчеларят.
 
По думите му проблемите с натравянето започва с рапицата. „От 2010 г. до сега тя се е увеличила от 80 хил. дка на 200 хил. дка. Колкото повече са площите с рапица, толкова повече са натравянията на пчелите“, убеден е Атанасов.
 
Съобщения за масови отравяния на пчели и тежки загуби на пчеларите продължават да постъпват в държавните институции. Едни от последните случаи са в общините Средец и Карнобат. Оплаквания има и от областите Враца, Плевен, Добрич, Варна. 
 
На места пчеларите се готвят за протести. Един от тях е планиран за 4 май, от 10 часа пред Областната управа и Община Плевен.