12 500 медоносни и плодни дръвчета ще получат като подарък жителите на Добрич. Фиданки от ябълки, облачинска вишна, сливи, череша, орехи и лешници са сред видовете, подготвени за акцията от Гората.бг, която ще се проведе на пл.“Свобода“ в неделя от 15 ч. Освен цъфтящи дръвчета, желаещите могат да получат още акация, липа, явор, бор, ясен, златен дъжд, шестил, съобщават организаторите.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

„Заедно ще се доближим до целта ни от 3 милиона дървета в България, вече сме засадили 1,85 милиона и ще направим Добрич и областта по-зелени, красиви и чисти“, обявяват от инициативата в призива си в социалните мрежи. Плодните и медоносни фиданки ще бъдат от огромна помощ за пчеларите от Добруджа – регионът с най-много пчелни семейства в страната. По последни данни регистрираните пчелини в областта са над 1300, а в тях има от 60 до 100 кошера. През пролетта на 2021 г. ОД „Земеделие“ в Добрич са отчетени налични 75 000 пчелни семейства. Точно две години по-рано броят им е бил близо 89 000.

Фиданките са млади дръвчета с размери 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане. Вишните, орехите, сливите и лешниците са директно плододаващи сортове, докато ябълките и черешите не са облагородени. Всеки добруджанец, който си избере дръвче, ще получи инструкции за съхранение, засаждане и грижа. 

Залесяването трябва да се направи на подходящо за дървесния вид място, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общинските наредби за градска среда, поясняват организаторите. Те изрично посочват, че по никакъв начин предоставените дръвчета не трябва да се продават. Всеки може да публикува и споделя снимки и видеа със засаждането на фиданките в социалните мрежи и да държи обратна връзка с дарителите.