Тази пролет зимата ще бъде мека… Винаги, когато чуете тази прогноза, бъдете нащрек. Тя никога не трябва да ни успокоява, а точно обратното  - трябва да ни накара да си припомним старата българска поговорка: „Нека да се подготвим за зима, а пък, ако дойде лято - още по-добре”. 

Именно тук ще си поговорим за два продукта, които се прилагат през студените месеци на годината (ранна пролет). 

Тогава условията и температурите в овощните градини все още не са оптимални за действието на повечето продукти за растителна защита - действащи по-добре през късна пролет, лято и есен, за да развият своя потенциал и да бъдат максимално ефективни срещу патогените. 

Но тук става въпрос за фунгицида Хорус, за който в практиката се знае, че действа тогава, когато на другите фунгициди им е още „студено“. 

А иначе казано Хорус е един от малкото надеждни фунгициди с отличен ефект при третиране през периоди с по-ниски температури.

 

Оптималният ефект от продукта се наблюдава при приложение при температури между от 5 и 18 С°. 
Хорус е системен фунгицид, който контролира струпясването при семковите и кафявото гниене при костилковите овощни видове, чрез два различни биохимични механизма на действие.

От една страна, той подтиска синтезирането на хидролизни ензими, които помагат на патогена за неговото проникване в растителната тъкан, а от друга - потиска образуването на метионин, който участва в развитието и разпространението на мицела. 

Друг продукт, върху когото искаме да обърнем внимание е Исабион

 

Той е универсален биостимулант, който се прилага за подобряване на опрашването, увеличаване на добива, а  също и преди или след стресови условия, като високи и ниски температури, засушаване, градушки, бури, фитотоксичност или други физиологични проблеми.

Тук ще се спрем на едно от тези стресови условия, а именно ниските температури и подготовката на дърветата за преодоляване и редуциране на повредите от късните пролетни слани в овощните градини. 

Всички знаем, че в практиката се използват различни методи с различна ефикасност за намаляване на повредите от тези ниски температури. 
Имаме предвид методите, като използването на различни газови горелки или печки за слани, обдухване с перки и вентилатори високо разположени в градините. Също така и по-старите методи, като дъждуване и опушване със слама.

Самите растенията имат два механизма на действие, с които се противопоставят на ниските температури. Единият е предотвратяване на образуването на лед, а другият - повишаване на толерантността на измръзване. 

Първият се опитва да предотврати вътрешното или външното замръзване на органите, а вторият механизъм на растенията представлява синтезирането на специфични протеини, които поддържат клетъчната мембрана и намаляват точката на замръзване в клетките. 

Точно натрупването на определени захари и аминокиселини понижава тази точката на замръзване на клетъчните разтвори.

Установено е в практиката, че аминокиселините имат способността частично да възстановяват увредените клетки. Разбира се, ефективността на аминокиселините зависи от нивото им на концентрация, но и от фазата на дървета, температурните стойности и продължителността на студа.

Но едно е сигурно, че след приложение на аминокиселини, физиологичният стрес е значително по-малък, външният вид и цветът на растенията се подобрява и те стават по-зелени.

Приложенията обаче трябва да се извършват винаги превантивно и неколкократно  през чувствителния за овощните видове период, особено  при прогноза за ниски температури. 

Аминокиселините, особено пролин, глутаминова киселина, а така също и аргининът и глицинът,  са особено ефективни срещу повредите от ниски температури. Те действат като естествен антифриз, като намаляват температурата на замръзване на клетъчната цитоплазма и също така улесняват осмозата, за да позволят на водните молекули да се движат извън клетката, където замръзването причинява по-малко щети. 

Важно е да се знае, че първата превенция, която може да се предприеме с цел намаляване повредите от ниските температури е третирането с аминокиселини. Всички останали подходи и методи се прилагат в последствие по-време на самите стресови условия.


Както споменахме в началото биостимулантът Исабион е подходящ за използване за намаляване на повредите от ниските температури. 

 

Концентрацията на важните аминокиселина в състава на Исабион е една от най-високите, които се предлагат на пазара в момента.
Исабион се прилага листно по време на цъфтеж в периодите преди очаквани, евентуални студове. Това приложение ще осигури известна защита от замръзване до седем дни, в зависимост от градусите и времето през което са се задържали ниските температури.

В случай на измръзване на културите, Исабион,  може да се използва за по-бързо възстановяване и частично регенериране на пъпките най-късно до 24 часа след преминаване на студовете и седем дни след това, при нужда от второ третиране.

Ако искате да участвате в играта, моля, попълнете въпросника ТУК или по-долу.

 


Правила на играта "Научи  и спечели със Syngenta" в периода 21.03-04.04.2022 г.   Изтеглете ги оттук

 

ВЪПРОСНИК