Април започва с дъжд и вятър. От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) прогнозират валежи следващия седемдневен период и подобрение на почвените влагозапаси в 50-сантиметровия слой.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Необичайно ниско за сезона е нивото на влагозапсите в северозападните райони на страната, където падналите валежи през първите три месеца от годината са под 50% от месечните норми, отчитат агрометеоролозите.

През първата седмица от април времето ще е с повишена динамика - редуващи се краткотрайни периоди с наднормени и поднормени температури, които обаче ще са в границите за поддържане на активни вегетационни процеси при земеделските култури. 

През периода при пшеницата ще протича масово фаза братене. На отделни места в Дунавската равнина (агростанция Новачене) и в североизточните райони (агростанция Търговище) при част от засетите в агротехнически срок посеви ще се наблюдава и начало на фаза вретенене.

НИМХ: Прогнозираните минимални температури около и под 0°С в средата на периода ще бъдат поредно изпитание за напредналите в развитието си костилкови овощни видове (бадем, кайсия, праскова, череша), при които ще протичат фазите цъфтеж и формиране на завръзи. 

Очакваното неустойчиво време през повечето дни от периода, с чести валежи, ще отложи растителнозащитните пръскания при овощните култури, а в част от полските райони - и сеитбата на средноранните пролетни култури. Следващият период съвпада с агротехническия срок за сеитбата на слънчоглед в Дунавската равнина.