Нова акселераторска програма Future Verticals насочена към стартъпи от агро-хранителния сегмент е темата на 297 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Future Verticals е нова акселераторска програма за агро-хранителни технологии от Launchlabs Sofia. Инициативата има за цел да подпомогне създаването, проверката и внедряването на иновативни концепции и бизнеси, които имат потенциала да повлияят на хранителните и земеделските технологии в България в бъдеще. Стартиращите предприятия в прототип или по-късни фази на развитие е необходимо да отговарят на условията за участие в програмата.

“FoodTech e един от най-обещаващите вертикали, в който тепърва ще се създават иновации у нас. Ние искаме да ги насочим в правилната посока, като ги подкрепим с безупречна програма за иновации, уникална мрежа от ментори, възможности за инвестиции и тестване в реална среда,”, сподели Елина Желева, управляващ директор на Launchlabs Sofia. 

Един от менторите в акселераторската програма е Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иноваци, основател на АгроХъб.БГ и ръководител на проекта за Европейския цифров иновационен хъб, финансиран по програма „Цифрова Европа“ чрез проекта AgroDigiRise.

Целта на програмата е да изгради общност от предприемачи и креативни експерти чрез работа с над 50 ментори с опит в изграждането на успешен бизнес, както и експерти в научните изследвания, фондове за рисков капитал, утвърдени бизнеси, компании с най-висок мащаб и инкубатори. За участниците ще бъде достъпна възможността да научат и да придобият опит в проучването на пазара, управлението на парите, продажбите, ценовите стратегии, брандирането и маркетинга, създаването на прототипи и представянето на инвеститори.

Освен това, чрез сътрудничещи си корпоративни партньори, компаниите в програмата ще имат шанса да проверят своите прототипи в реални условия.  Бълтарският цифров иновационен хъб с фокус върху агробизнеса АгроХъб.БГ е парньор на акселераторската програма.

„В Европа сегментът на храните и напитките представлява 22% от потребителските разходи. Въпреки това, инвестициите в иновации и стартиращи компании в областта на агро-хранителните технологии представляват едва 6,4% от целия капитал, инвестиран през последните 10 години. Компании с над 10 милиарда долара са създадени в много по-малки категории като пътуване, мода и мобилност. Очаквам много компании на стойност над 10 милиарда долара да се появят в агро-хранителните технологии през следващите години“, казва Иван Драганов, ръководител на програмата във Future Verticals и маркетинг мениджър на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ.

Стартиращите фирми в програмата също ще имат достъп до капитал, като инициативи със силен пазарен потенциал отговарят на условията за капиталова инвестиция от Vitosha Venture Partners, ключов стратегически партньор в проекта, в размер от 20 000 до 200 000 евро. Ангелите инвеститори също са сред менторите. Активната част от програмата, която включва редица събития и дейности, ще продължи от юни до септември.

Кандидатури се приемат до 6 май. Можете да кандидатствате за акселекратора ТУК.

297 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Launchlabs Sofia и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!