“Вече предлагаме 4 услуги в рамките на Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) АгроХъб.БГ за земеделските стопани и те са достъпни чрез нашите партньори”, съобщи по време на старта на Академия „Иновации в агробизнеса“ Светлана Боянова, ръководител на проекта. По думите й чрез тези услуги стопаните могат да се докоснат до технологиите, да ги използват в услуга на своя бизнес. 

“Услугите ни са 4 вида. Първата от тях е тестване преди инвестиране. Това означава стопаните да отидат да видят, да разберат технологиите, след което имаме консултиране относно най-добрите начини за достъп до финансиране.

Ще имаме и много услуги, свързани с обучения. Ние трябва да се стремим да увеличаваме на екосистемата от иновации в България и това е следващата услуга, която ние ще предложим”, допълни Боянова. 

Услугите няма да бъдат ограничени в рамките на България, стана ясно от думите на Светлана Боянова.

“Предимството да сме Европейски иновационен хъб ни позволява да имаме ежедневен контакт с други такива хъбове, посветени на земеделието, в рамките на европейската мрежа от хъбове. Ако нещо го няма в нашия хъб, ние може да го доставим от хъб в друга страна-членка.

Земеделските стопани са заинтересовани, особено най-малките, защото те могат да получат всички тези услуги безплатно и това е ключово, защото по-големите могат да си позволят да внедрят иновации, но малките стопани не стигат чак дотам, решавайки оперативни въпроси. Затова нашият хъб е много полезен именно за малките фермери”, категорична бе Светлана Боянова. 

По думите й основна цел на Академията за иновации е младите хора да бъдат поощрявани да бъдат активни да намират тези решения, които са нужни на сектора. 

“В българското земеделие имаме нужда от иновации, защото това е един сектор, който е малко или много консервативен, регулиран изключително много на европейско ниво през ОСП. По-възрастните заети земеделски стопани трудно пречупват някои неща, но техните наследници са готови да пробват, да експериментират и това е най-важното, за да може да произвеждаме една качествена и конкурентна българска земеделска продукция”, коментира Светлана Боянова.