Зелената сделка е амбициозната цел на Европа до 2050 г. В конкретни измерения това означава законодателни промени, които може да притискат много сериозно фермерите и всички по веригата на производство на храни. Това каза изпълнителният директор на YARA България Деян Стоянов в разговор с редактора на Forbes България Марио Танев по време на форума AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха”, организиран от Forbes България и Агри.БГ. 

Ще трябва да се намалят въглеродните емисии, използването на торове и тук идват дигиталните решения за прецизно земеделие, посочи Стоянов. 
„Дигиталните решения предлагат някаква форма на спазването на законодателството в новия му вид и помагат на земеделските стопани да стана по-ефективни“, каза още той.  

YARA International повече от 100 години се занимава с производството и търговия на торове и превръща целия опит и знания в прости решения за клиентите, като препоръки за храна на културите. 

„Имаме привилегията да предложим освен услугата и продукта като цел“, посочи Деян Стоянов. 
Сега фермерите определено са по-зрели за дигитални решения, отколкото преди 5 години, само че до каква степен могат да представят комплексно решение? 

В България се предлага много специализиран софтуер, който решава определен проблем на фермера. 
YARA  се стреми да предложи една обща платформа за решаване на всички проблеми по отношение на дигитализацията. В началото на войната в Украйна, когато цената на торовете се изстреля нагоре YARA въвежда карта за променливо торене AtFarm. 

„Решихме да я предложим безплатно, заедно с уреда за измерване на азот в растенията. Смятам, че това решение беше правилно. Резултатът е, че 500 000 се управляват ефективно“, добави Стоянов.   

Очаквайте скоро видео от участието на Деян Стоянов в форума AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха”.