• Очаква се сериозен ръст при регистрациите на техника 
  • При самоходните пръскачки има условия за рекордна година 
  • Стопаните сериозно се запасяват с инвентар 

 

Ръст на новорегистрираните машини - самоходни и инвентар, се отчита според данните за новите регистрации към септември 2022-а година на Контрол и техническа инспекция в Министерството на земеделието, предоставени на Трактор.БГ за AgriTech Market.

Фермерите в България са купили техника за близо 1,5 млрд. лв.

Кой печели повече: БАТА или АГРОТЕХ?

Единствено при челните и телескопичните товарачи има спад след пика, който се отчете през 2021-а година. 

Далеч сме от мисълта, че приемът, който бе отворен през септември 2021-а по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще окаже някакво съществено влияние върху броя на регистрираните машини. Причината за това е, че както Държавен фонд “Земеделие” обяви, има бюджет за само 850 проекта - 431 997 104 лв.

За останалите одобрени близо 1700 проекта, просто няма пари по бюджета на мярката. 

Според неофициална информация от Фонда, повечето проекти по този прием са свързани с дигитализация и оптимизиране на работния процес на стопанствата, което значи, че много малко от тях ще са за самоходна или прикачна техника. 

Това идва да покаже, че отдавна фермерите не разчитат на евросредства, за да модернизират стопанствата ти, поне що се отнася до самоходна техника или инвентар. 

Да се върнем на данните от КТИ до септември. 


30,52 процента е ръстът на годишна база в регистрациите на нови трактори, сочат данните за септември на КТИ.

През 2022-а година новорегистрираните колесни трактори към септември месец са 1146, докато година по-рано за първите девет месеца от годината те са били 878.