Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) приключи техническата и финансова оценка на 1 699 проекта по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от ПРСР 2014-2020 г.

Гласувайте: Какви ренти се изплащат за стопанската 2021/22 година?

От етап оценка за административно съответствие и допустимост до етап техническа и финансова оценка, преминаха 1 699 проектни предложения, които са класирани според броя на присъдените точки по критериите за подбор от Условията за кандидатстване.

За 850 проекта е наличен бюджет за финансиране. Определеният бюджет за приема e в размер на 431 997 104 лв., от които 130 490 976 лв. са средства от инструмента на Европейския съюз за възстановяване (European Union Recovery Instrument – EURI).

В двата етапа на разглеждане от кандидатите са оттеглени 42 проекта. Припомняме, че проектните предложения бяха подадени чрез ИСУН в края на 2021 г.

По подмярка 4.1 се финансират инвестиции, водещи до модернизация и повишаване на конкурентоспособността на земеделските стопанства. Чрез финансовата подкрепа на Европейския фонд за развитие на селските райони (ЕФРСР) се цели разкриване на нови работни места, създаване на по-добри условия за труд, насърчаване на биологичното производство и внедряването на иновативни производствени технологии. В проектните си предложения бенефициерите залагат на дигитализация и автоматизация на работните процеси.

Кандидатите включват в дейностите си и подходите от Европейското партньорство за иновации като стимул за сдружаване на земеделските стопани в страната. Кандидатите, чиито проектни предложения са одобрени за финансиране и за които е наличен бюджет, ще получат уведомителни писма за одобрение, с които ще бъдат изисквани документи, необходими за сключване на административен договор по процедура чрез подбор № BG06RDNP001-4.012, по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г. в ИСУН 2020.

 

На сайта на ДФЗ-РА са публикувани:

Списък с проектни предложения предложени за финансиране за които е наличен бюджет

Списък с проектни предложения за които не е наличен бюджет

Списък с резервни проектни предложения

Списък с проектни предложения, за които на етап ТФО са присъдени по-малко от минималния брой точки по критериите за оценка (15 точки)