Безспорно е, че на българския пазар на селскостопанска техника има голяма конкуренция. Голям брой компании се надпреварват за вниманието и парите на фермерите, като всяка от тях изтъква достойнствата на машините, които произвежда или внася в страната. 

 

Нерядко фермерите избират машините основно по марката, а има и такива, които се ръководят от качеството, цената или други причини. 

Разбира се, най-печелившата формула е съотношението цена/качество да е добро, а заедно с името на реномирана, световно призната марка, е гаранция за успех на търговеца. 

Битката за внимание от страна на фермерите често води и до разногласия между търговците. 

До края на 2021-а година в страната единствената асоциация на търговците на техника бе БАТА АГРО - в нея към момента членуват 13 компании (посочени на сайта на асоциацията). 

През октомври 2021-а 36 компании, свързани с агротехниката учредиха друга асоциация - АГРОТЕХ. Към момента в тази организация членуват 46 фирми (посочени на сайта на асоциацията). 

Любопитно ни бе да видим съотношението на пазарните дялове на двете асоциации*, според данните от Търговския регистър на ТОП 100+ компаниите. 

*4 от фирмите-членки на АГРОТЕХ - Темпекс, Екодарпол Болканс ЕООД, Бунт агро ЕООД и ИПО, не са включени в изчисленията. На три от тях обороти не са основно от търговия с професионална аграна техника, а Бунт агро ЕООД е регистрирана през октомври 2021-а година и предстои догодина да подаде финансовите си отчети. 

Данните в графиките са според публикуваните отчети в Търговския регистър. 

Тук много лек, дори едва забележим, превес имат компаниите от АГРОТЕХ асоциацията. 

От общата сума за ТОП 100+ компаниите, те са спечелили 34,87%, докато фирмите-членки на БАТА АГРО са с 34,77 на сто от печалбите на разглежданите компании, подали отчети в Търговския регистър. 

Тъй като едната асоциация съвсем наскоро направи една година, съпоставката 2020 спрямо 2021 ще оставим на вас, като за тази цел можете да се запознаете с данните в предходния анализ на финансовите отчети на компаниите. 

Пазарът на селскостопанска техника през 2021-а година бележи сериозен ръст спрямо 2020, а именно с 39,6% в приходи и 120,92% в печалбите на ТОП 100+ компаниите, ангажирани с производство и търговия на селскостопанска техника.

Фермерите в България са купили техника за близо 1,5 млрд. лв.
 
Оборотът за 2021 (1,4 млрд. лв.) е с 11,49% повече от най-върховия достиган в последните седем години - този през 2015-а (1 253 077 хил. лв.).
Това сочат данните от финансовите отчети за 2021-а година на търговците на техника за селското стопанство, публикувани в Търговския регистър.

ТОП 10 по приходи от разглежданите компании се доминира от представители на БАТА АГРО, като цели 8 компании от тази асоциация влизат в десетката, а две са от АГРОТЕХ.

В ТОП 10 по печалба обаче силите почти са равни, тъй като там влизат 4 компании от АГРОТЕХ и 3 от БАТА АГРО. Останалите три в десетката по печалби за 2021-а не са членове на двете разглеждани асоциации. 

Двете асоциации на търговци на селскостопанска техника държат 84,87% от общия пазар в страната за 2021-а година. 

Как обаче самите търговци гледат на ситуацията? 

Потърсихме мнението на председателите на двете асоциации - Даниел Минев - председател на УС на БАТА АГРО и Николай Митев - председател на УС на АГРОТЕХ. 

Цените на техниката се увеличиха през последните години, но ако оставим това настрана, как си обяснявате този впечатляващ ръст на приходи - почти 40% за година и над 120% в печалбата?

“Добрата 2021 година за земеделските производители, както и очакванията за продължаващ ръст на цените на земеделската продукция накара много от тях да инвестират в техника, която дори са били планирали и за по-натам, с цел да изпреварят многократните повишения на цените на машините в последните 2 години. Забавените доставки и нарасналото търсене доведе до продажбата на всички налични машини и до една по-добра година и при нас търговците”, коментира Николай Митев. 

От своя страна, Даниел Минев счита, че финансовите резултати за 2021-а година не са така добри, както изглеждат на пръв поглед. 

“На първо място е важно да отбележа, че сравнението между 2021-ва и 2020-а не е коректно, имайки предвид резкия спад през 2020-а, породен от КОВИД кризата. Този „ръст“, който споменавате в приходите, е обуслован пряко от инфлацията и не е органичен”, отбелязва той и допълва, че това лесно може да се забележи от данните за обемите на регистрираната в КТИ техника.  

“Регистрираните колесни трактори през 2015-а са 1831 срещу 1302 през 2021, което е около 29% по-малко през 2021-ва. Регистрираните зърнокомбайни през 2015-а са били 337 срещу 185 през 2021-ва година или 45% по-малко за миналата година. Така погледнато е съвсем ясно, че реален ръст няма”, посочва той. 

Приходите на разгледаните ТОП 100+ компании за 2019-а година са 1 122 632 хил. лв., като ръстът спрямо 2021, когато общият приход на тези компании е 1 397 079 хил. лв., е 24,45%. 

В същото време, на годишна база инфлацията през миналата година е била 7,8%, според данните на НСИ. 

За справка, към септември месец инфлацията на годишна база е 18,7%  - отново според информация на НСИ. 

До септември месец 2022 г. от КТИ отчитат 195 броя новорегистрирани зърнокомбайна - с 35,42% повече от регистрираните за първите 9 месеца на предходната година. 

Минев обяснява още: “Глобалните процеси, които се задействаха от продължилата пандемия и всички последствия от нея, свързани с липсата на суровини и забавените вериги за доставки, доведе до покачване на цените на земеделската техника и по-малки производствени възможности. Заедно с това ефекта от войната и цените на горивата се отразиха още повече на инфлацията и така ситуацията днес е коренно различна. Докато преди няколко години ние всички се радвахме на изобилие от варианти за машинния парк, в настоящата действителност се изисква много по-прецизно и по-дългосрочно прогнозиране на нуждите на всяко земеделско стопанство.

Фермерите бяха принудени да променят начина на планиране на своите инвестиции в техника и технологии и да мислят много по-дългосрочно. Това доведе до сериозен инвестиционния интерес от една страна, за да се подсигурят необходимите машини и да няма пропуски при предстоящите кампании, а от друга – за да се подсигурят по-добри цени и да се избегне индексация заради инфлацията. С други думи всеки, който има възможност и нужда, бърза да осъществи инвестиционните си намерения. Тези обстоятелства имат своите предимства, защото чрез добра организация и ефективност земеделците си осигуряват повече предвидимост и постигат по-голяма рентабилност на разходите.” 

В същото време именно високите цени и забавените доставки повишиха интереса и към употребяваните машини. А той в последните години и без това е висок. 

Любопитно е каква част от приходите на търговците се дължи на продажби на машини втора ръка.

“Употребяваните машини са винаги търсени от клиентите. Конкретно за последните 2 години огромният им ръст, както и поскъпването им се дължат отново на липсата на достатъчно нови машини. Търсенето нарасна много, а сроковете на доставка се влошаваха. Това доведе и до голямо търсене на употребявана техника, особенно на машини с малко мото часове. Клиентите очакваха бързи доставки и на практика това често се оказа възможно само при употребяваната техника”, отбелязва Николай Митев.

Даниел Минев също е съгласен, че пазарът на техника втора ръка е активен. 

“За съжаление, поради липсата на официални данни е невъзможно да се оцени какъв е делът на техниката втора употреба. Тук е моментът да призова земеделците да не се доверяват сляпо на употребявани машини и да се обръщат към официалните партньори на брандовете, за да проверят употребяваните машини, които имат намерение да закупят. За жалост има много измами с употребявана техника. Официалните партньори на фирмите производители могат да проверят дали техниката е на реални моточасове и какво е състоянието й”. 

Дали обаче даден вид машини представляват специален интерес за фермерите?

Според Даниел Минев се търсят все по-автоматизирани и енергоспестяващи машини

“Безспорно лидер в продажбите са самоходната техника и прикачния инвентар, но интересът е голям и към всички технологии, които са в сферата на прецизното земеделие. Земеделците търсят все повече решения, които да им осигурят по-голяма ефективност на операциите”, казва той.

Именно оптимизирането на работния процес е водещ при избора на машини, според Николай Митев. 

“Мощността на търсените машини нараства и работната ширина на инвентарите също. Очевидно продуктите за прецизно земеделие също са все по достъпни и търсени”, добавя той.

Попитахме председателите на двете асоциации дали смятат за съществено влиянието на отварянето на приеми по подмерките 4.1 и 4.2 от ПРСР през 2021-а година

Според Митев отражението на този прием е незначителено. 

“Няма съществено влияние предвид огромните срокове за одобрение на проектите и факта, че заложените машини в проектите са вече на далеч по-високи цени, което ще обезмисли много от тях”, посочи той.

От своя страна Даниел Минев отбеляза, че със сигурност наличието на финансиране по мерките от ПРСР е с голям потенциал за целия пазар. 

“Огромна пречка за осъществяването му обаче са времеемките и тежки процедури по одобрение. При тази толкова динамична ситуация и ръст на цените на машините в много случаи се оказва, че субсидията е недостатъчна и земеделските производители са принудени да се откажат от ползването й. Понякога от кандидатстването до одобрението на проекта минават 2-3 години, в който период този проект вече е тотално нерелевантен. Факт е, че финансирането на проекти по ПРСР е неефективно, тромаво и зле организирано. За да може да бъде съществено, е нужно коренно да се промени системата”. 


Прогноза 


Даниел Минев: Търсенето не е голямо, а по-скоро - нормално. Предпоставката да изглежда голямо е ограниченото предлагане, което е обусловено от глобални процеси, водещи до затруднения във всички вериги на доставки. За момента не виждам индикатори, които да подсказват драстична промяна.

Смятам, че в следващите 18-24 месеца предлагането ще започне бавно да се нормализира, но това няма да се почувства рязко и осезаемо. Най-добрият ни съюзник в такава ситуация е планирането и ранното поръчване на техниката, която е необходима на земеделците. 

Николай Митев: Много зависи от цени на земеделската продукция, следващата реколта и тн., но навярно ще има известно забавяне, особенно в момента с масово пълните складове с нереализирана продукция, а и сушата тази година намали сериозно продукцията в много райони на страната. 

Струва ми се, че клиентите вече разбират новата ситуация и планират покупките по-рано отпреди. Постепенно и производителите подобряват сроковете за доставка и навярно нещата ще се подобряват.