Председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов и заместник-директорът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Пушкаров" проф. Венета Кръстева са задържани за 72 часа по искане на Софийската градска прокуратура, съобщиха от ведомството и уточниха, че мярката е предприета заради "високата обществена опасност на деянията".

Във вторник (24 октомври) стана известно, че антикорупционната комисия, прокуратурата и МВР провеждат разследване срещу Банов и Кръстева за това, че променяли категорията на земеделски земи, превръщайки ги на хартия в негодни за земеделие, за да може върху тях да започне изграждането на соларни централи.

Според държавното обвинение нарушенията им се състоят в незаконно понижаване на категорията на земеделски земи, за да се даде възможност на трети лица да изградят соларни инсталации върху тях.

От прокуратурата допълват, че вчера по случая са извършени претърсвания и изземвания в над 30 жилища, автомобили и държавни институции, сред които община и областна дирекция по земеделието, в София, Сливен, Стара Загора, Бяла, Кърджали, Момчилград и Хасково, били са разпитани свидетели.

Според обвинението през юни 2022 г. Банов и Кръстева се били сговорили да вършат длъжностни престъпления с цел имотна облага. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до шест години.

Според БНТ разследващите имали данни, че Банов и Кръстева подменяли пробите на земята, за да докажат, че тя не става за земеделска и е от по-ниска категория. Ставало дума за терени в Бяла, Варненско, Сливенско и Кърджалийско.