Повдигнаха обвинение на председателя на Селскостопанската академия проф. д.н инж. Мартин Банов и зам.-директорката на института "Пушкаров" Венета Кръстева заради разкритата схема за изграждане на фотоволтаици върху земеделски земи, информира БНТ. 

За тях ще бъде внесено искане в Софийския градски съд за постоянен арест.

Антикорупционната комисия, прокуратурата и МВР разследват схема за придобиване на висококачествени земеделски земи и изкарване на разрешителни за строеж на ВЕИ върху тях.

Според разследващите схемата е следната - земя, която е от висока категория, т.е. плодородна се представя като неставаща за земеделска дейност и така се получава разрешение за строеж на фотоволтаици. Именно представането на земята като неплодородна е ставало със съдействието на двамата обвиняеми - професорите Банов и Кръстева, смятат органите на реда. 

Срещу подкупи те са организирали подмяна на почвените проби и така е оформяна документация с невярно съдържание, че земята е от ниска категория - неплодородна и не става за земеделска дейност.

Във вторник разследващите са иззели документи от офисите на двамата обвиняеми, както и документи, с които по тази схема е прекатегоризирана земя в Бяла, Варненско и Сливен, край който има много фотолвотаични паркове, както и и Кърджали, където има издадени разрешителни за изграждане на фотоволтаици върху плодородна земя.