Таблото за управление на здравето на почвата е нов инструмент на Обсерваторията на ЕС за почвите (EUSO), който ще посочва местоположението и ще оценява степента на нездравословните земи в ЕС, както и процесите на деградация при тях, съобщиха от Съвместния изследователски център на ЕК.

 ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Зашеметяващите 61% от почвите в ЕС са в нездравословно състояние, според информационното табло, което се базира на наличните в момента доказателства. То подкрепя идеята на Европейската комисия за Закон за здравето на почвата.

Счита се, че тази цифра е подценена спрямо действителната степен на деградация на почвата, като се има предвид признатата липса на данни за много други проблеми. 

Най-разпространените типове деградация на почвата са загубата на органичен въглерод (53%), загубата на почвено биоразнообразие (37%) и рискът от деградация на торфищата (30%).

Предложението е част от стратегията на ЕС за почвите за 2030 г. Целта е да се определят условията за здрава почва, както и опциите за мониторинг и правилата, благоприятстващи устойчивото използване и възстановяването и.

Таблото за управление на здравето на почвата се основава на набор от 15 индикатора за процеси на деградация на почвата, обхващащи следните девет теми: ерозия на почвата, замърсяване на почвата, липса на хранителни вещества, загуба на органичен въглерод, загуба на почвено биоразнообразие, уплътняване на почвата, засоляване, загуба на органични почви и запечатване на почвата.

Сушата - новото нормално за европейските фермери

Новост е определянето на прагови стойности, за да стане ясно кога почвите могат да се считат за здрави или нездравословни. Определени са прагове за всеки процес на деградация въз основа на комбинация от научни оценки и установени критични граници.

Наборът от индикатори, заедно с праговете, определящи състоянието на здравето на почвата, ще се развива в съответствие с прилагането на предстоящото законодателство на ЕС за здравето на почвата, научните разработки (напр. проектите за почвена мисия на Horizon Europe) и подобрените потоци от данни от европейските страни. 

Предстои да бъдат разработени допълнителни елементи, които да отразяват прилагането на специфични политически стратегии и законодателство, напр. стратегия за почвата, план за действие за нулево замърсяване, стратегия за биоразнообразие, стратегия от фермата до трапезата и целите за устойчиво развитие.