С наближаването на края на 2022 г. фермерите си отдъхват. Чувството на облекчение обаче не може да се запази задълго, тъй като започва нов сезон и е време за планиране. Предвид многото неизвестни, колкото по-рано започнете да анализирате резултатите, толкова по-добре. Експертите се обединяват около един призив: Затегнете коланите, защото 2023 г. ще бъде път с много неравности, пише специализираното издание Agriculture.

Оранжериен производител: Сега е моментът държавата да обяви целева помощ за отопление

Новата година е интересна за мнозина, тъй като такива икономически условия са невиждани досега, казва Джим Кнут, старши вицепрезидент по бизнес развитие във Farm Credit Services of America. Той съветва производителите да обмислят внимателно структурата на разходите си, да поддържат адекватен оборотен капитал и да не предплащат нисколихвен дълг.

Кнут също така насърчава фермерите да гледат на дейността си холистично, да знаят какви цени са им необходими, за да постигнат рентабилност, и да разберат своите възможности за застраховане на реколтата. По думите му, 2023 г. ще донесе повече риск и по-голяма несигурност.

„Това означава, че вашите решения за застраховка на реколтата и управление на риска ще бъдат по-важни от всякога”, отбелязва Кнут.

Според Чад Харт, икономист от щатския университет на Айова, фермерите трябва да очакват финансовото затруднение да се увеличи през 2023 г., тъй като разходите за суровини продължават да растат, а цените падат. Той препоръчва на производителите да разработят маркетингов план заедно с експерт в сферата, за да си гарантират, че ще “уловят” изгодни цени за стоките.

Наличието на план, с който се чувствате комфортно, е от ключово значение.

Ето и кои са шестте финансови съвета за 2023 г., които дава Джим Кнут.

Съхранете оборотния капитал

Дръжте достатъчно пари в брой, с които може да оперирате. Оборотният капитал е вашата краткосрочна способност за поемане на риск.

Поддържайте дълг с ниски лихви

Ако през последните години сте теглили заем с ниска, фиксирана лихва, сега не е моментът да го изплащате. Не забравяйте, че новият дълг ще бъде с по-висока цена.

Имайте предвид структурата на разходите си

Докато обмисляте капиталови покупки или разширяване, имайте предвид как новият дълг ще повлияе на общия ливъридж на вашата операция.

Уловете ритъма на пазара

Кнут казва, че високите маржове в един момент приключват. Затова трябва да следите изкъсо вашите разходи и рентабилност. Те ще бъдат различни през 2023 г.

Погледнете цялостно на финансовото си състояние

Най-добрите бизнес решения се вземат, когато фермерите първо обмислят своята дейност като цяло. След това можете да преминете към индивидуални решения за фермата или оборудването.

Разгледайте вашите инструменти за управление на риска

Оценете възможностите си и разработете най-добрия план за управление на риска за вашия бизнес.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

В очакване на рентите

ЕК одобри стратегическите планове по ОСП на Хърватия, Словения и Швеция

Новите училищни схеми - как ще се прилагат?