И този сезон оранжериите масово няма да работят, защото не могат да си позволят разходите за отопление, заяви пред Агри.БГ Теодора Кръстева, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).

До Европрокуратурата: Фермер разказва за корупционна схема с участието на държавни служители

Изглежда, че последната за годината кризисна помощ в земеделието няма да спаси положението в сектора. Посочените ставки за оранжерии са 29 000 лв./ха за отопляеми и 1500 лв./ха за неотопляеми. Финансовата подкрепа обаче може да е недостъпна за собствениците на големите отопляеми оранжерии, тъй като те вече са достигнали тавана на помощта. Така във времето, когато тези земеделци имат сериозни енергийни разходи, отново ще останат без подпомагане.

Оранжерийният производител Иван Кабуров от Пазарджишко ще получи финансова глътка въздух за своите 8 дка отопляеми оранжерии и този път. „Мисля, че ни се падат по още 1700 лв./дка от тази помощ, при предишната бяха над 6000 лв./дка, което е добре. Ако не бяха тези помощи голяма част от малките производители нямаше да могат да оцелеят тази зима”, коментира пред Агри.БГ земеделецът.

Иван Кабуров: Сега е моментът държавата да излезе с предложение за целева помощ за отопление, а не през март 2023 г.

Той припомня, че първата оранжерийна продукция през 2022 г. беше заложена с над два месеца закъснение, защото стопаните не можеха да си позволят високите разходи за отопление. Ако управляващите решат такава помощ и за идната зима, която да пристигне навреме при производителите, то те ще могат спокойно да планират отсега и през 2023 г. да изкарат на пазара българска продукция много по-рано.

„При производството в отопляеми оранжерии се дават по 23-24 хил. лв. на декар за отопление. Ние инвестираме едни 30-35 хил. лв. на декар, за да изкараме 7-8 хил. лв. печалба. Ако не получим помощ за отопление, по-сигурно ще е да не инвестираме нищо, за да не рискуваме тези 35 хил. лв., обяснява Иван Кабуров.