Проблемите с наличието на пасища, мери и ливади, както и тяхното разпределение остава една от “болните теми” в животновъдството. Едни искат нова редакция на най-променяния закон в селското стопанство - Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), докато други не искат и да чуят дори за леко изменение на сегашните правила.

Мнение: Ограничете чистачите на трева, ако искате да има животновъдство

Има ли наистина несправедливости в настоящия закон и биват ли ощетявани фермерите при раздаването на пасища. Разпределят ли се масивите субективно на “наши хора” и защо това се допуска вече 6 години?

Всички тези въпроси бяха дискутирани по време на среща с животновъди в Стара Загора и Велико Търново със зам.-министъра на земеделието Крум Неделков. 

"Преди няколко седмици имахме работна среща с асоциации в животновъдството. Тогава нямаше голям интерес по въпроса с пасищата от останалите браншовите организации, които присъстваха на срещата, сред които и Обединени български животновъди. 

Аз останах объркан. Господин Симеон Караколев (съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация - бел.а) даваше сигнал за тези проблеми. Другите говореха, че на практика всичко е наред. Затова инициирахме тези срещи, за да чуя и видя животновъдите.

Това, което мога да ви обещая е, че ние ще придвижим законопроекта в посока, в която да се даде предимство на животновъдния обект, използвайки геолокацията. Предоставяне на Общинския поземлен фонд (ОПФ) и Държавния поземлен фонд (ДПФ) едновременно. Всички неща ще ги вземем под внимание, но искам да ви обърна внимание, че пътят, по който върви един законопроект и изменението му е дълъг. Ние като служебен кабинет можем да зададем посоката, но вие заедно трябва да следите как ще се движи нашето предложение”, заяви Неделков.

Ето и някои от основните казуси, които споделиха животновъдите на срещата във Велико Търново.

“Нашите животни пасат, ние поддържаме пасищата в добро състояние, косим сено и т.н. А не получаваме подпомагане, защото самите масиви са отдадени на други хора, като техните животни реално са на 80 км от въпросното пасище”, обясни един от фермерите.

Друг стопанин пък сподели, че всичко е в ръцете на общините, които според него раздават пасищата на “свои хора”.

“Ние сме от община Мизия. Не може да се доберем до държавния поземлен фонд, нито до общинския. Агробароните дават по 200-300 лева на дка, а аз как да взема 50 дка, които ми трябват за моите животни? Няма откъде да извадя 200 лева на декар. В момента ДПФ не е структуриран добре. Трябва да се направи по-добре, така че животновъдите да имат възможност да се възползват от него”, заяви друг животновъд.

Фермерите са категорични, че трябва да се осъществява един от ДПФ, който да е само за животновъди. Зам.-министър Неделков обаче обяви, че затова ще трябва да се пита Европейската комисия, тъй като е възможно да се сметне за дискриминация.

“Получава се така, защото след като общината няма реални правила, раздава пасищата както си поиска. Ако обаче се въведе в закона изискване за това фермата да бъде в близост до пасището и на тези стопани да се дава предимство, тогава със сигурност ще остават масиви за истинските фермери. В момента общините раздават пасищата на субективен принцип”, коментира Симеон Караколев.

Много от стопаните споделиха своите неволи за това как нямат никаква земя или ако имат, тя е прекалено далече от техния животновъден обект, въпреки че има и по-близки масиви. Също така се повдигна и въпросът за субективното разпределение на пасищата.

“Наясно съм, че за вас е изключително важно да добивате фуражи. За да бъде устойчива една ферма, трябва да има сено, силаж и т.н”, добави Неделков. За много животновъди в момента обаче това е трудна задача именно заради липсата на пасища.

Обсъди се и въпросът с виртуалните животни, както и разпределението на пасища на хора без нито едно животно.

На срещата стана ясно, че в новия програмен период, който стартира през януари 2023 г. ще има 5 нови мерки за подпомагане на животновъди, които са свързани основно със земя. 

 Мираж ли са нови правила за пасищата?

“Ако вие нямате достатъчно пасища, няма да може да се възползвате от тези мерки. Само ще кажа, че интересите за тези пасища са толкова големи и в тях участват толкова парии, че в три поредни парламента ходим в Комисията по земеделие, говорим с председателите, те поемат ангажимент да направят нужните промени и това не се случва”, каза Караколев.

От своя страна зам.-министър Крум Неделков пое няколко пъти ангажимент да придвижи законопроекта в посока, да даде предимство на животновъдите и местните стопанства.