Въпреки климатичните аномалии през 2020 г. производството при някои трайни насъждения се е увеличило значително. В същото време други овощни култури отбелязват срив в добивите, сочи окончателният оперативен анализ за изминалата година на Министерството на земеделието (МЗХГ).

Кои зеленчуци отбелязват пик в добивите си през 2020 г.

При трайните насаждения, обхванати от оперативното наблюдение, се отчитат разнопосочни тенденции спрямо 2019 г. Производството на череши, вишни, сливи и круши е нараснало, благоприятствано от увеличение както на площите, така и на средните добиви.

При черешите и вишните, които имаха сложна беритбена кампания, проведена в разгара на ограниченията заради коронавируса, ръстът в производството на годишна база е над 22% за черешите и над 12% за вишните. Средният черешов добив през 2020 г. е бил 493 кг/дка.

Сливите също отчитат значително повишаване на реколтираните площи и средните си добиви – 689 кг/дка, което е довело до 34, 3% повече продукция.

Първенци в добивите при трайните насаждения през 2020 г. са крушите с ръст от близо 40%.

Същевременно, продукцията от ябълки се свива с 1,8%. Те обаче са се търгували с 4,5% по-скъпо отколкото през 2019 г. Реколтата от праскови и кайсии беше сериозно свита през изминалата година основно заради измръзвания и последвала суша. При кайсиите производството е отбелязало плашещ срив от минус 60,2%. Малини, винено и десертно грозде също са с по-ниски добиви - между 21% и 40,5%. 

За орехите не може да се изчисли изменение на годишна база, тъй като те са включени в оперативното наблюдение от миналата година, се уточнява в анализа. Събраното количество орехи през 2020 г. възлиза на близо 9,1 хил. тона.