Макар и с бавни темпове шафранопроизводството у нас се развива. Само допреди години тази благодатна култура и скъпоценна суровина, използвана в кулинарията, козметиката и фармацефтиката, беше почти непозната у нас. 

Коронавирусът осуети търговията с шафранови луковици

Днес фермите за отглеждане на шафран се увеличават. Миналата година Китай дори заяви намерение за изкупуването на 640 тона шафранови луковици от български призводители за три години. Това количество трябваше да бъде на стойност 6,5 млн. евро.

Със задълбочаването на кризата от коронавируса, преговорите обаче бяха замразени.

 „Интересът към нас е положителен знак, че у нас добре се развива размножаването на луковиците. Все още всички, дори и обединени, сме малък производител. Една партида за изнасяне е около 10 кг. Малко са хората, които могат да ги произведат или да инвестират в производството им, без да имат сигурен пазар", споделя пред Агри.БГ производителят на шафран Васил Чиков.

Количеството, което страната ни предвиждаше за износ към азиатската държава през тази година, беше 200 тона, но срещите по сделката, планирани за месец май, бяха отложени за неопределено време.

Васил Чиков: „Чисто стратегически са ми малко смесени чувствата, тъй като Китай са конгломерат във всичко. От една страна, пазарът за луковици ще може да се развие. От друга страна, най-вероятно производството на шафран в световен мащаб рязко ще се увеличи, което ще доведе до намаляване на цената му. Световното производство сега е около 300 тона, като 95% от тях идват от Иран. Китай е способен за няколко години да промени това." 

Производител: Печалбата от 1 дка шафран е колкото от 300 дка пшеница

Макар голямата китайска сделка да остава за по-добри времена, все повече земеделски стопани отправят поглед към скъпия минзухар. Той е устойчива култура, която не изисква допълнително напояване и е подходяща за нашите географски ширини. 

Васил осъществява продукцията си на родния пазар – в биомагазините, фермерските пазари и козметичната индустрия. Той вярва, че за родния шафран тепърва има поле за развитие, но са нужни определени стъпки, за да се случи това.

Васил Чиков: Начинът е да се създаде регистър на шафранопроизводителите и на някакъв квотен принцип да се заяви кой колко ще се опита да произведе. Намирането на външни пазари е положително, това ще доведе и до развитие на сектора понеже освен луковици, после Китай ще търсят и опит в отглеждането." 

Полетата в Кърджалийско посиняха от шафран

Шафранът не фигурира в сортовата листа за подпомагане у нас. Производителите се надяват, че в новия програмен период това ще се промени. Според тях той е подходяща алтернатива за замяна на тютюна. Обединението на шафранопроизводителите ще доведе до възможност за защита на интересите на бранша.

Васил Чиков: „Изводът е, че няма печелившо земеделие, което да не се дотира от държавата, така че без някакъв вид обединение, нещата ще вървят доста по-бавно, отколкото биха могли."

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

20 печеливши култури за малки ферми

Шафран на световно равнище в Родопите – ето как

Родни производители се преориентират заради китайския пазар