Имаме решение да уважим министерството, въпреки че часът на срещата съвпада с началото на нашият протест в Пловдив. Това научи Агри.БГ от представители на 10-те организации, които са недоволни от разпределението на средствата по Ковид мярката и протестираха в неделя в Русе - Асоциация български пипер, Асоциация на овощарите в България, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Добрудженски овощарски съюз, Национална биоасоциация, Национален съюз на градинарите в България, Съюз на дунавските овощари, Съюз на овощарите в България и Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция и Асоциацията за здравословно хранене на децата. 

 В часа, в който е обявен протестът им на пътя Пловдив-Карлово е предвидена и среща с представители на министерството. 

“Изпратихме екип, който ще преговаря от името на всички организации, участващи в протеста. Имаме покана от председателя на комисията по земеделие в Народното събрание да участваме от 16:30 часа на заседанието. 

След комисията по земеделие ще се съберем, за да обсъдим предложението и да решим ще прекратим ли протеста или не сме съгласни. Имаме входирано искане за среща с министъра в 18:00 ч. и след това ще обявим решенията си”, посочиха от организациите. 

Те обявиха, че нямат конфронтация с НОКА и във връзка с обявената протестна готовност на овцевъдната асоциация, настояват да стане ясно, че нямат насрочен протест на 22 март в София. 

По-рано стана ясно, че НОКА готви протест, който ще се проведе по същото време, в което от Националната асоциация на картофопроизводителите също ще изразят недоволството си от разпределението на бюджета по Ковид мярката.