Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) организира паралелен протест на 22 март пред земеделското министерство. Това съобщи Симеон Караколев - съпредседател на асоциацията пред Агри.БГ.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

“Поканил съм всички животновъди, но в основата на протеста ще стои НОКА. На 22 март ще протестираме, ако от сектор “Плодове и зеленчуци” не спрат с реториката, че едва ли не ще вземат от нас”, обясни Караколев.

По думите му протестът на животновъдите няма нищо общо с този на картофопроизводителите, който е обявен за същия ден.

“Правим паралелен протест, за да покажем, че категорично няма да се съгласим, който и да е от сектор “Плодове и зеленчуци” да прави антиживотновъдна кампания по никакъв начин. Нямаме нищо против сектор “Плодове и зеленчуци” и ги подкрепяме в техните искания за по-висок бюджет за тях, но не и това да стане за сметка на животновъдите на България”, категоричен е съпредседателят на НОКА.

По негова информация бюджетът по Ковид мярката ще бъде увеличен с около 32 млн. лева.

“Имаме информация, че бюджетът по мярката ще се увеличава, но така или иначе категорично не сме съгласни за такива пазарлъци. Разпределението на бюджета за секторите може да се базира само и единствено на анализ на потребностите. Това не е баница с късмети”, заключи Караколев.

След предупреждението за серия от протести, земеделското министерство покани сектор “Плодове и зеленчуци” на среща в ресорното ведомство.

Срещата е насрочена за 16 март, като на нея ще бъде представено разпределението на Ковид помощите, което отговаря на техните искания.

От Министерство на земеделието изтъкнаха, че към момента те не са излизали с официална позиция относно разпределението на бюджета между двата сектора и добавиха, че решение ще бъде взето след постигнат консенсус, а не на база на проведени предварително консултации.

Официалната позиция на министерството ще бъде изразена с изпращането на нотификацията на държавната помощ към службите на ЕК.