Около една седмица след разсаждане на пипера при необходимост се подсаждат пропаднали растения. Желателно е културата да не се полива често, за да се стимулира по-доброто вкореняване на растенията, но при много високи температури до 5-ия-7-ия ден след разсаждането, площите трябва да се преполеят. След нормално прихващане на разсада грижите се състоят в навременна обработка на почвата, поливане, подхранване редовна борба с плевелната растителност, болестите и неприятелите. С навременната обработка на почвата се подобряват условията за развитието на растенията, а едновременно с това се води и борба с плевелите.
Пиперът обича аерираната почва
В зависимост от заплевелеността на почвата през вегетацията се правят 3-4 ръчни (в реда и защитната зона) и 2-3 машинни обработки на пипера.
Първото ръчно окопаане се прави, когато растенията са възстановили тургурното си състояние. Почвата от междуредията се придърпва към растенията с оглед те да се загърлят и останат в средата на тира при браздовата повърхност. Това улеснява по късно механизираните обработки.
Второто окопаване се прави 10-15 дни след първото, когато растенията формират масово репродуктивните си органи. Третото окопаване е около 20 дни след второто, а ако има нужда се прави и четвърто.
Пиперът е влаголюбива култура
Веднага след пълното прихващане на растенията, което се познава по потъмняването на листата, те се поливат. До формиране на първите плодове поливките са през 10-16 дни, в зависимост от метеорологичните условия, а през вегетацията поливките трябва да се правят през 6-7 дни при норма 30 куб.м вода. През целия вегетационен период влажността на почвата трябва да се поддържа около 80 на сто от ППВ (пределната полска влагоемност). През най-горещите часове на деня поливките трябва да се избягват. Полива се гравитачно, чрез дъждуване или капково. Последното намира все по-голямо приложение поради редица положителни причини.
Грижи за пипера след разсаждането
Около една седмица след разсаждане на пипера при необходимост се подсаждат пропаднали растения. Желателно е културата да не се полива често, за да се стимулира по-доброто вкореняване...

Грижи за морковите през април
Морковите никнат бавно и през този период имат нужда от голямо внимание.

Прашеста краста по картофите
Болесттае разпространена в хладните и влажни области на отглеждане на картофите.

Салатното цвекло не понася излишна влага в почвата
Във влажни, дълбоки, богати с органични вещества почви салатното цвекло не се нуждае от поливане и дава високи добиви.

Джоджен - отглеждане
Джодженът е многогодишно растение от сем. Устоцветни. Коренището е хоризонтално и от него ежегодно израстват нови стъбла, които достигат височина 30-100 см, с гладки или слабо овласени разклонения.

Аспержите - зеленчукът деликатес
Аспержата е многогодишно растение от семемайство Кремови. На аспержата кореновата система е мощно развито коренище.

Какви са изискванията към топлинния режим на доматите?
Семена на доматите започват да прорастват при 9-10°С. Темпът на прорастване е много по-бърз, когато температурата в почвата е около 20°С. При температура над 30°С поникването на семената