При това прехвърляне, всичко онова, което е било по периферията на купа, сега трябва да попадне в неговата вътрешност и обратно. Купът от компост не трябва да е по-висок от 1 метър. Ако при преобръщането външният слой е вече замръзнал, от това по-хубаво няма. Разбийте го с кирка на едри буци, натрупайте ги една върху друга и покрийте с материала, който досега е бил отвътре. Така ще постигнете отлично проветряване на купа компост, а това води до по-бързо угниване на струпаните треви, стъбла и домакински отпадъци. Този пласт трябва да е влажен, но не мокър, нито много сух. Ако материалите са прекалено сухи, процесът се забавя и дори прекратява. При прекалено висока влажност се ограничава притокът на въздух във вътрешността, компостът се разводнява и може да загние. Когато решите да струпате нова купчина компост, не забравяйте първо да разстелете плътен пласт от не изгнили растителни отпадъци и пръст на височина 10 см.
Този плътен пласт ще поема веществата, които под въздействието на валежите, биха се просмукали в почвата, така те се запазват. Не слагайте в купа листа от орех и кестен, в тях се съдържа вещество потискащо развитието на почвените микроорганизми. Сухите орехови и кестенови листа първо се изгарят и тогава получената пепел може да се прибави към компоста.
Може да се прибавя пепел от въглища и сажди, но само в незначителни количества, така те действат много по добре, отколкото ако се внесат в почвата по време на риголването. Добре обработените компостни купове дават материал, който е пълноценен заместител на оборския тор.