При повечето сортове височината на дърветата достига 10 - 12 м. Черешата има силно изразена централна ос и правилна пирамидална корона. Корените са мощни и достигат на 12 м широчина и 2 м дълбочина. Почти всички черешови сортове са напълно самобезплодни.Черешата встъпва в плододаване на 3 - 4 години и плододава ежегодно до 40 - 50 годишна възраст, като към 10 година добивите достигат до 100 кг от дърво, живее до към 80 - 100 години.
Изисквания към климата и почвата - черешата обича топли, но не много горещи и сухи места. Устойчива е на зимни студове, като издържа до - 24 градуса, но цветовете и мръзнат при - 2 до - 3 градуса.Черешата е светлолюбива и се развива добре на огрявани от слънцето места. Към почвата не е много взискателна, вирее на песъчливо-глинести, топли, слабо варовити почви, като расте и на песъчливи и чакълести, но дълбоки почви. Неподходящи са тежките, влажни и студени почви.
Сортовете биват средно ранни и късни, а според плътността на плодовете - с меко месо и хрущялки с хрупкаво месо.
Пловдивска ранна - плодовете са средно едри, сърцевидни, в началото розови, а след това тъмночервени, с меко месо и червено обагрен сок,зреят рано и са за прясна консумация.

Старозагорска черна хрущялка - местен сорт, плодовете са едри, сърцевидни, тъмночервени, месото е твърдо, възкисело и се отделя от костилката, използват се пресни и за преработка.

Бигаро Моро - френски сорт, с едри, сърцевидни, тъмночервени,с добри вкусови качества, сокът е розовочервен, зреят рано.

Наполеонова хрущялка - плодовете са сърцевидни и много едри, с основен бледозелен цвят, покрит със светлочервен, месото е хрупкаво и плътно, сочно, с добър вкус и аромат, зреят малко по-късно и са добри за прясна консумация, за компоти и конфитюри.

Бинг - американски сорт, родовит и студоустойчив, плодовете са много едри, червени, хрупкави, възкисели. Зреят през третото десетдневие на юни.

Ламберт - американски сорт, много родовит, плодовете са едри,закръглени до удължено сърцевидни, месото е хрупкаво, слабо кисело, с червен сок. Зреят в края на юни и началото на юли, добри са за замразяване, преработка и в прясно състояние.

Дроганова жълта - немски, родовит сорт, напада се силно от черешова муха, плодовете са едри и сърцевидни, янтарнобелезникави до златисти, месото е твърдо и хрупкаво, с добър вкус, зреят по-късно, добри в прясно състояние и за преработка.

Ван - канадски сорт, много родовит и ценен, с много едри и широко кълбовидни плодове, тъмночервени, хрупкави, с отличен слабо кисел вкус, костилката е полуотделяща се. Зреят в края на петата седмица от сезона на черешите, добри за консумация в прясно състояние.

Други сортове са - 11 май, Дурона ди виньола, Хеделфингска, Хермерсдорфска и др.