През последните години бактериалният рак е често срещана болест по лозата и овощните видове. Причинител е бактерията Agrobacterium radiobacter pv. tumefaciens. Придвижва се по проводящата система на растенията и предизвиква образуването на тумори. Причинява хипертрофия и хиперплазия на нападнатите тъкани. По корените и по стъблата се образуват подутини - единични или многобройни, кафяви със зърнеста структура. Те пречат на нормалното сокодвижение и хранене на растенията. Бактериите от разрушаващите се тумори (при лозата) предизвикват заразявания на околните растения.
Борбата срещу бактерийния рак трябва да бъде на първо място предпазна. Тъй като бактерията прониква в лозовото растение само чрез пресни и открити рани (след градушки, измръзване и др.), те трябва да се дезинфекцират веднага след откриването им. Тази дезинфекция е задължителна, както за лозовите маточници и компонентите на присаждането, така и за лозовото вкоренилище, където непрекъснато, през целия вегетационен период, по младите растения възникват рани от премахването на издънките, покарали от подложката, от кършенето на леторастите, от премахването на росните корени (при загрибване на лозите в тира), от почвообработващите машини, от градушки, насекомни неприятели и др.
Бактериалният рак може да унищожи цели лозови насаждения
Борбата срещу бактерийния рак трябва да бъде на първо място предпазна. Тъй като бактерията прониква в лозовото растение само чрез пресни и открити рани (след градушки, измръзване и др.), те трябва да се дезинфекцират веднага след откриването им

Загрибване на лозите
Там, където съществува опасност от силно понижаване на температурата през зимата, трябва да се вземат мерки за предпазване и на асмите от измръзване.

Лозова филоксера
Филоксерата е дребно насекомо, установено за първи път в Америка през 1854 г. Оттам тя е пренесена в Европа чрез вкоренени лози и само за няколко десетилетия унищожава почти напълно насажденията, заети със сортове на културната (европейската) лоза.

Присаждане на лозите на зелено
Присаждането на лози по време на вегетацията (присаждане на зелено) е по-лесен начин, отколкото на зряло.

Какви почви са подходящи за отглеждане на винени и десертни сортове лози?
Всяка почва е повече или по-малко подходяща за определено направление в лозаро-винарското производство и с тази особеност трябва да се съобразяваме при създаването на лозово насаждение.