В лоши години като миналата, когато зърнената реколта на места беше сериозно компрометирана заради времето, отношенията между арендатори и арендодатели се обтегнаха доста. Голяма част от производителите теглиха кредит, за да платят рентата, защото отношенията със собствениците на земя не са за една година, коментира Костадин Костадинов за Монитор.

Костадинов: Въпреки налетите средства в чувствителните сектори ефект няма

Председателят на НАЗ обрисува картината с рентите по райони така:

„В голяма част от страната, без Североизточна България, цените на рентите са около 40 лв./дка. В Добричка област и една част от Силистренско те бяха най-високи до момента, след което започнаха да вървят нагоре и в по-голямата част от страната. Вече говорим за от 70 до над 90 лв./дка. 

Заради по-ниския добив от сушата обаче рентите в Добруджа паднаха надолу. Там, където бяха най-високи – в Балчик, Каварна, Шабла, вече не са 100 – 120 лв./дка, а между 30 и 50 лв./дка“, обяснява зърнопроизводителят.

Сметките показват, че един производител влага 100 лв./дка в препарати, торове и семена, след което идва и рентата. Като се тегли чертата за миналата година обаче, при 50 кг/дка зърно в най-пострадалите райони равносметката е 15 лв./дка при вложени 100 лв./дка.

„Една от причините за високите цени на рентите бяха кооперациите. За да служат на собствения си интерес, те започнаха да вдигат рентите на места и нерядко заради това потъват в дългове и се налага да идват синдици“, обяснява Костадинов. 

Втората причина според него е надпреварата за субсидии. Хора от други бизнеси започнаха да инвестират в земеделска земя, което доведе до наддаване и поскъпване на нивите. 

„Третият основен проблем е кредитирането на земеделските производители от фирми, които продават торове, семена и препарати. Заради политиката им за отложено плащане се получи така, че е по-добре да не си платим за тези продукти, за да можем да дадем по-висока рента и да бъдем актуални в региона. Вече има производители с натрупани дългове за две години назад към доставчици“, посочва председателят на НАЗ.