Отрицателните температури през миналата седмица в Добруджа доведоха до пожълтяване на пшеницата. Това съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Внимание! Ниви започнаха да жълтеят от преовлажняване

„На места температурите паднаха до -14, дори -18 градуса без снежна покривка. Абсолютно навсякъде пшениците са опърлени“, коментира производителката. 

След около 10-14 дни ще стане ясно колко и какви са пораженията по посевите. „Със сигурност ще има щети, въпросът е колко са големи. Поне на този етап не сме много притеснени, но все пак се надявам да не се стигне до разваляне на посеви, тъй като днес си говорихме с колеги, че във Варненско има много лоши пшеници“, допълни още Жекова. 

Към момента има влага, слънчево е, тори се навсякъде, тъй като пшеницата трябва да се подхрани, за да влезе нормално във вегетация. Притеснителна е обаче прогнозата за месец март, сподели Радостина Жекова. Според синоптиците тогава ще има много големи температурни амплитуди. Растенията вече излизат от покой, вегетацията тръгва и много ниските температури няма да повлияят благоприятно. „Ако се случат прогнозите от +20 до -10 градуса, това ще бъде пагубно“, не крие тревогите си производителката. Общо 1 200 000 дка са площите с пшеница в Добричка област.

Подготовката на пролетната кампания върви успешно. Има сериозно натрупана влага през зимните месеци. „Такова влагозапасяване не сме отчитали през последните 3-4 години назад. Към момента подготовката за сеитбата върви добре, карат се семена по базите, наличието на влага ни успокоява“, обобщи още Жекова. „Все още е влажно и не може да се влезе, за да се направят предсеитбените подготовки на почвата, но всичко ще стартира поетапно“, поясни производителката.