Жътвата на слънчоглед в Добричка област върви с бързи темпове. Със същата скорост се пълнят и зърнобазите, тъй като заради липса на пазар продукцията се складира. 

Костадинов за протеста: Ако не ни чуят, идваме с машините в София

„Засега слънчогледът е с много ниска цена и не го продаваме, стои. Нямаме достатъчно място, нямаме складове и за царевицата. Не знаем какво ще правим“, споделя Сезгин Мустафов от земеделската кооперация в село Овчарово. В неговото положение са голяма част от зърнопроизводителите в Добричка област, които допълват, че няма търговия, фирмите не сключват нови договори за изкупуване, а само изпълняват стари такива.

Добивите от слънчоглед в региона варират от 220 до 300 кг/дка и в скоро време складовете ще блокират, пълни със зърно. „Около 250-300 кг/дка получаваме. На места обаче е по-малък добивът заради ливадната пеперуда. Там имахме много големи разходи за пръскане. Сега като падна цената и като има внос, не знаем какво да правим“, допълва Сезгин Мустафов.

Радостина Жекова: България няма пазар за стоката, която произвежда. Ние сме износители и произвеждаме 13 млн. тона зърно. Добруджа има 3,5 млн. дка обработваема земя. Това са ренти, това е поминък.

Вносът на зърно от Украйна, разрешен още през май с директива на ЕС, обърка зърнения пазар. Цените на всички култури реагираха. При слънчогледа сривът е почти двоен - от 1800 лв./тон до и под 1000 лв./тон. Преди седмици е имало известно раздвижване до 1250 лв./тон, което също е спряло заради поредното навлизането на украински тирове със слънчогледово зърно у нас. 

„Ние сме съпричастни с украинския народ, но най-важни са нашите семейства. Исканията са не само икономически, те са и заради здравето на хората“, заяви  Коста Костов, председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006 – град Генерал Тошево.

„Вносът е нерегламентиран. Имаме данни, че влизащото зърно е негодно за употреба, а в същото време складовете на българските фермери са пълни със стока. Пазарът го няма никакъв. Цената се срива с вноса, който трябваше да бъде реекспорт, а всъщност има запасяване и купуване на украинско зърно в България“, обяснява още зърнопроизводителят. 

Вносът на украинско зърно има още последици - обрича фермерите на фалити. „При тези цени на продукцията и при тези разходи, как няма да има фалити? До там ще стигнат нещата. Ние се печем на един огън – и зърнопроизводители, и земеделски кооперации, и малки производители, но запален не от нас“, чертае мрачната картина Кирил Комитов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации.