Клаксони огласиха днес, 14 септември, булеварди и улици в Добрич. Колона от стотици земеделски машини и автомобили, над които се вееше националният флаг, премина през града в израз на протест – срещу вноса на украинско зърно у нас, срещу чиновническото бездушие и безхаберие и срещу добива на газ в Добруджа. 

Костадин Костадинов: Искаме предвидима работна среда

„Днес започва една битка и това е битката за оцеляването на земеделието на Република България и в Европейския съюз. Изключително много сме ядосани за регламентите, които се опитват да разпишат едни хора в костюми, които нямат нищо общо със сектора, които през живота си не са били на полето и никога не са изпълнявали по някакъв начин критерии“,  това заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

От горещите точки на протеста: Какво споделят зърнопроизводителите

„Нека да видят най-вече политиците, че по този начин земеделието в България не може да се развива. В ЕС също. Защото оттам тръгва цялата история – с вноса на зърно от Украйна, с убиването на цените на стоката, която произвеждаме. По този начин унищожаваме българското земеделие. Унищожаваме тези хора, които произвеждат, създават блага“,  категоричен е Кирил Комитов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Добричко. 

Костадинов за протеста: Ако не ни чуят, идваме с машините в София

„Тук сме, за да избягаме от несигурността и да помолим за контрол, който да ни вдъхне спокойствие. С молба започва процесът, дано да е достатъчно. Искаме контрол върху всички аспекти на нашето производство, не само за нас, но и за търговците, и за вноса. Това е един вид защита и сигурност, че догодина пак ще имаме работа и ще си изкарваме хляба. Реално погледнато, ние сме производителите на всичко, което хората консумират. Това  е продоволствието на страната“, заяви Александър Господинов, зърнопроизводител от село Славеево.   

Зърнопроизводител: Има картелно споразумение за слънчогледа

Добруджанци обявиха още една битка – тази за запазване на земята, почвата, водите и храните. Протестиращите твърдо обявиха, че не подкрепят по никакъв начин опитите Добруджа да бъде надупчена и унищожена при добиването на газ. „За нас е важно политиците да спрат да говорят глупости, правейки се на експерти. Да питат хора, които знаят какво значи шистов газ!“, призова още Радостина Жекова.

Зърнопроизводители от общо 16 града у нас изразиха позицията си като изкараха земеделска техника в знак на протест.