На фона на масови протестни шествия в страната от зънопроизводителния сектор дойдоха и сигнали за картелно споразумение относно слънчогледа. Според коментарите на земеделците в социалните мрежи цената на културата постоянно се променя в посока надолу.

Костадин Костадинов: Искаме предвидима работна среда

Към 9 септември данните от Софийска стокова борса АД (ССБ) бяха, че има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед на 1200 лв./тон без ДДС. Картината обаче е динамична и от отделни места страната се появява информация за различни цени, на които се изкупува слъногледа.

В специализирана фейсбук група малък брой от коментиращите споделят за цени от 1540 лв./тон, 1250 лв./тон до 1060 лв./тон. Масово обаче посочените цени са около 900 – 1000 лв./тон. Във Видинско се споменава за 900 – 950 лв. изкупна цена, в Бургас – 1050 лв., а във Варна – 930 лв. 

Какви са причините за това? Според зърнопроизводителя от Бургаско Теодор Иванов в момента има картелно споразумение за цената на слънчогледа. „Доколкото знам, цената е паднала до 900 лв./тон. Това означава, че олиото трябва да е станало  2 лв. в магазините, а виждам пак 6 лв. цена”, заявява той пред Нова Нюз.

Теодор Иванов: Тези картелни споразумения нито променят цените за обикновения потребител, нито променят реално пазара. Събират се 5 човека и решават каква ще е цената. 

По думите му тук е ролята на държавата да се намеси. Недоволните земеделци обръщат внимание още на това, че складовете се пълнят с украински слънчоглед, докато техният стои и чака. Настроенията са различни. В социалните мрежи някои призовават да се изчака, други смятат, че няма полза да го задържат. „Маслобойните като се наядат със семки сега, после отиди и разправяй "Ама имам 100% български слънчоглед", изказва мнение зърнопроизводител.