В част от стопанствата на земеделските производители в Добричка област сеитбата на новата реколта от пшеница вече е започнала. В други още се изчакват валежите, а в трети вече са готови. 

„В нашите полета приключихме със сеитбата на пшеница още в началото на седмицата. Това се случи в оптималните срокове, дори искахме да приключим по-експедитивно, тъй като се очакваха валежи. Такива обаче нямаше. Ние засяхме, но реално нямаме покълнало семе“, разказва младият фермер Мартин Маринов от село Дропла, община Балчик.  

Семената са в почвата, чакаме следващия шанс за дъжд. Сеитбата премина при много тежки и сухи условия, споделя още агрономът.

Заради продължителното засушаване обработките на почвата не са се случили качествено. „Почти половината от площите ни са със зърнено-житни култури. Рапица отдавна не сеем, тъй като първо заради сушата има проблеми с тази култура и второ – има липса на препарати, а третирането е проблемно заради пчеларите, които смятат, че искаме да навредим“, допълва младият мъж. 

При царевицата и слънчогледа картината също не е оптимистична през настоящата стопанска година. Жътвената кампания при Мартин приключва с доста по-ниски от средните за областта добиви.

„Имаме изключително слаби резултати, над два пъти по-малко от обичайните в нашия регион при една нормална година. Ситуацията е трагична, особено на фона на това, което се жънеше в Добруджа. За съжаление това е реалността“, обобщи още стопанинът. 

При средни добиви от 320 кг/дка царевица и 170 кг/дка слънчоглед, в стопанството в село Дропла са пожънали доста по-малко. „Имахме полета, които просто трябваше да се изчистят. Влиза комбайната и за цял ден един бункер не може да напълни. За какъв добив да говорим? Буквално си изчистихме полетата, за да ги подготвим за следващата култура“, допълва още Мартин. За съжаление подобна е ситуацията при мнозина земеделски стопани в крайморските общини. 

В същото време направените разходи за производството на зърно от единица декар са изключително високи, а пазар няма. „При една пазарна цена на царевицата от 350-360 лв./тон и добив от 180-200 кг/дка, то приходът идва от 60-70 лв. на декар. При слънчогледа ситуацията е същата. Цената на маслодайната култура падна още след нашите протести. Това повдига въпроса доколко са ефективни решенията на държавата. В сектор „Земеделие“ всичко е изключително тежко“, обобщава Мартин Маринов.