В отделни общини на Добричка област вече върви прибирането на реколтата от ечемик. Кампанията започна първо в крайморските региони, където засушаването е по-силно изразено. Площите с тази култура са 60 000 дка. Основните усилия на зърнопроизводителите ще бъдат насочени към жътвата на пшеница, която обхваща около 1 200 000 дка.  

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

„Масово кампанията ще стартира около 5-10 юли. На този етап реколтата се очертава сравнително добра, но нека да я приберем в хамбара. Очакванията са средните добиви да достигнат до 600 кг/дка“, прогнозира Коста Костов, председател на УС на Асоциацията на българските зърнопроизводители – 2006 в град Генерал Тошево.   

„Има патогени по пшеницата, засушаването също е сериозен фактор, независимо от дъждовете в половин България в, нещата не са толкова добре колкото изглеждаха през април“, допълни фермерът.

По думите му по-сериозен е въпросът какво ще успеят стопаните да продадат и на  каква цена. 

Пазарът в момента е отчайващ. В сравнение с миналогодишния старт сега е по-лошо. В момента цените са под 400 лв./тон, да не говорим че има оферти по 380-390 лв./тон при пшеницата и по 340 лв./тон за ечемика. Това на фона на високите производствени разходи е кошмар, обобщава Коста Костов. 

В складовете все още има количества зърно, останали непродадени от миналата година. В същото време стопаните се нуждаят от складови пространства, но пазарът не е благоприятен и търговия почти няма.