Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов прие поканата на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев да се присъедини към неговия екип в ресорното ведомство.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

"Приех поканата на министър Кирил Вътев и в четвъртък, 22 юни, подписах договора с Министерството на земеделието", коментира за Агри.БГ Илия Проданов.

Младият фермер учи „Право“ във Великотърновския университет, но целият му трудов стаж до момента е на полето. Той е потомствен зърнопроизводител, като фамилното стопанство обработва 12 000 дка земя в четири землища в две общини – Бургас и Камено.

Юридическите познания му помагат в сферата на земеделието, в която работи вече над 15 години.

Илия Проданов: Най-големият университет е полето.

През 2020 г. е отличен за „Млад еврофермер за 2019“. До 2023 г. Проданов е председател на Сдружение „Съюз на зърнопроизводителите „Маркели“ – Карнобат. От месец април 2023 г. е избран за председател на Управителния съвет на НАЗ, като още през 2020 г. бе предложен да заеме тази длъжност, но тогава отказа.

Илия Проданов добре познава проблемите в земеделския бранш и в качеството си на съветник към Министерството на земеделието и храните ще оказва обективна подкрепа и ще търси правилните решения.

НАЗ е най-голямата организация на зърнопроизводители в България, чиито членове са регионални сдружения от почти всички области на страната.

Целта на неправителственото и независимо сдружение е да представлява и да защитава интересите на членовете и да стимулира фермерите. Многократно Асоциацията е била конструктивна опозиция на институции и органи в сферата на земеделието.