Расте броят на корабите, превозващи зърно, които бяха отклонени от Суецкия канал към маршрути около нос Добра надежда тази седмица, докато атаките срещу корабоплаването в Червено море продължават, коментираха анализатори.

Около 7 милиона тона зърнени товари обикновено преминават транзитно за месец през Суецкия канал към Червения канал, но това е намаляло значително, тъй като бунтовниците продължават атаките срещу кораби, въпреки водените от САЩ въздушни удари по позиции на хусите в Йемен.

„Ние изчисляваме, че още 12 кораба са били отклонени от Червено море тази седмица, превозвайки общо около 700 000 тона зърно“, каза Ишан Бхану, водещ анализатор на селскостопанските стоки в доставчика на данни и анализатор Kpler.

agriniser_new

„Общо около 4,5 - 4,6 милиона тона зърнени товари са избегнали Червено море от декември насам. Виждаме и все повече пшеница да се транспортира от Франция и Черно море към Азия, отклонявайки се далеч от Червено море.

Много кораби за насипни товари обаче все още транспортират зърно през региона.
„Има плавателни съдове с произход от Черно море, които все още се движат по маршрута“, каза Бхану. „Отклоняването е по-скъпо за тези кораби в сравнение с онези, които плават от Европа или Съединените щати.“

Търговци споделиха, че вече е станало по-трудно, но не и невъзможно да се резервират кораби за плавания през Червено море.
„Трудно е, но все още можете да намерите кораби“, каза европейски търговец на зърно, участващ в резервирането на кораби за износ на зърнени култури за Азия. „Разходите за товари се повишиха и не всички искат да плават през Червено море дори и с премия, но някои ще го направят.“

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, посетете Нюз Агринайзър сега!