Британското правителство обеща да увеличи средствата за селскостопански проекти, които използват иновации и върхови технологии за производството на аграрна продукция.
 
 
Министър лорд Ян Дънкан изрази намерение да проведе лична среща с учени, които създават високотехнологични разработки за селското стопанство по време на Кралското шоу в Шотландия – най-голямото аграрно мероприятие, което по традиция събира цвета на селскостопанския сектор във Великобритания, пише farminguk.com.
 
„Всеки, който си мисли, че селското стопанство е отживелица от миналото, ще бъде поразен от равнището на технологиите, включени в съвременния аграрен сектор“, подчерта лорд Дънкан.
 
Британското правителство съобщи през февруари тази година, че отделя 90 млн. лири, за свързването на аграрно-хранителния сектор с най-новите разработки в областта на робототехниката.  Селското стопанство е най-големият промишлен отрасъл в страната. В него работят 4 млн. човека – повече, отколкото са заети в автомобилния сектор, например.
 
„Съвременният британски фермер – това е армейско швейцарско ножче: инженер, еколог, учен-биолог, производител на енергия, предприемач в сферата на туризма и инвеститор“, казва Грег Кларк, министър на икономиката, енергетиката и стратегията за промишлеността.
 
 
Последни статистически данни показват, че световното търсене на храни ще се увеличи с 60% до 2050 г. Технологичните иновации са ключът кам успешната конкуренция между страните на световния аграрен пазар. Те разкриват потенциала на селското стопанство чрез повишаване на производителността и решаване на проблемите на растителната защита.
 
Пример за британска организация, която създава иновации в сектора, е Центърът за селскостопанско инженерство и иновации (Agri-EPI), който обединява водещи организации във веригата на доставките на храни и се занимава с разработки за прецизно земеделие.
 
Специалистите от Центъра са създали за фермерите мобилно приложение и сайт в интернет, където агрономи споделят с производителите своя челен опит и дават съвети за „умен“ контрол на вредителите, плевелите и болестите. Друга разработка е спътниковата система, която помага за създаване на точни карти на селскостопанските парцели в Англия.
 
Очаква се, че делът на изкуствения интелект в селскостопанския сектор ще нарасне до 24,3% към 2024 г., а през 2027 г. ще се превърне в пазар на стойност 12 млрд. долара.