Въпреки че тазгодишният панаир EuroTier в Хановер беше отложен за следващата година, организаторите разкриха кои са наградените проекти в сферата на селското стопанство. Специалното жури за иновации на EuroTier 2021 е отличило със златен медал за иновативно решение тоалетна за крави, информира полското издание Farmer.

Вижте ставката по обвързано подпомагане за млечните крави за 2020 г.

Става все по-важно да се намалят емисиите на газове от животновъдството. Докато мерките за справяне с този проблем отдавна са насочени към емисиите, които се генерират от самото отглеждане на животните, сега се цели намаляването им в по-ранните етапи. От млекопроизводителите се иска да търсят ефективни начини за намаляване на емисиите, тъй като млекопроизводството произвежда големи количества амоняк (главно от урина -15 до 20 литра на ден).

Тоалетната за крави, разработена от Hanskamp от Нидерландия, е революционен продукт, който може да сложи край на този проблем. Иновативната система се състои от хранилка и устройство за събиране на урина. Използва се външен стимул за индуциране на рефлекса на уриниране, след което урината се събира в специален контейнер.

На свой ред натрупването на амоняк по пода се намалява чрез ранно отстраняване на фекалиите и урината.

Подовете остават по-чисти, което има положителен ефект както върху здравето на копитата, така и върху качеството на въздуха за животните. Освен това земеделският производител може да избере да използва отделно събрания оборски тор и урина по целеви начин или за производство на култури, производство на енергия и др.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Позиция: Млечното говедовъдство е в колапс

Животновъдите от планинските райони получиха 4 млн. лв.

Какво показаха тази година породите Симентал и Монбелиард?