Проблемите в млечното говедовъдство ескалират. Причините са няколко и са свързани както с пандемията COVID-19, така и с бедствената ситуация в Добричка област през тази година.

За фалшивите новини и оцеляването на една ферма

Това обобщи Ангел Йонов, изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на черношарената порода в България. Ликвидирането на ферми в Добричка и Варненска област през последните 2 години води до намаляване на поголовието у нас. 
Над 80% от кравите у нас са от породата черношарено говедо. 

„През последните години непрекъснато водим война за спасяване на животните, които непрекъснато намаляват. Вече 48 години съм в животновъдството. Тогава в Добрички регион имаше 50 000 дойни крави, а в страната - почти 800 000 . Сега в цяла България едва достигат 200 000. Отчитаме едно намаление на поголовието от четири пъти“, изчислява Ангел Йонов.

Бедственото положение в Добричка област, породено от жестокото засушаване, рефлектира върху сектора. Стига се до там фермерите да купуват слама и сено от други райони на страната, за да изхранват животните си. 
„Сривът е пълен - няма фуражи, няма сено, няма зърно. Това рефлектира върху цената на комбинирания фураж. Първо го няма, второ е на висока цена“, обобщи още Йонов и допълва, че фуражите се изчерпват и в един момент животните няма да има какво да ядат. Сушата унищожи пасищата, а фермерите посегнаха на запасите. 

Ковид пандемията е вторият фактор, който нанесе сериозен удар върху сектора. Има ферми с коронавирус. „Там дори съм спрял контролна дейност за животните под селекционен контрол, не трябва да се влиза в тях. Има работещи във фермите, които боледуват, има такива и в мандрите. Болните са карантинирани, но не може да се затвори фермата, обслужването на животните се затруднява. Така тези, които са здрави, остават и се нагърбват с повече работа. Трудно и сложно е, секторът е затруднен от пандемията“, обяснява ситуацията браншовикът. Той е категоричен, че не може да се оставят животните без обслужване и да се обрекат на гибел, а в същото време трябва да се изолират болните. 

„Пандемии при нас дал Бог. То не беше птичи грип, свински грип, нодуларен дерматит, чума по свинете. Слава Богу, за около година минава и заминава. Надявам се и сега да се случи същото, тъй като животът ни е блокиран!“, не крие надеждите си Ангел Йонов. 
Асоциацията за развъждане на черношареното говедо обхваща 300 ферми, в които средно се отглеждат над 100 животни.