Съвети за бързо и ефективно заплождане на крави, дадени от д-р Красимир Колев, публикува Национална асоциация за развъждане на говеда от породите Момбелиард и Симентал (НАРМС).

Как го правят: Фермер създава месодайна ферма за Ангус от нулата

Планът за репродукция в животновъдното стопанство е един от най-важните за годината. Когато той се обърка и не даде очакваните резултати, икономическата ефективност на фермата спада. Затова ветеринарят съветва непосредствено след ранната диагностика за бременност всяка ферма да има план за заплождане на небременните крави.

Отлагането и взимането на закъснели мерки може да доведе до трайна незплодяемост на животните и много излишни разходи, заявява д-р Колев.

Синхронизацията остава най-сигурният и ефективен начин да дадем нов шанс на кравата да забременее и да повлияем благоприятно на общото й състояние и успешната репродукция. Огромното предимство на схемите за синхронизация е планирането в точен ден и час на изкуственото осеменяване дори и при липса на външни признаци на еструс (разгонване)”, обяснява специалистът.

Ключов за успешната репродукция е фокусът върху ранната диагностика, анализ и синхронизация или ресинхронизация (повторно осеменяване) на небременните, категоричен е д-р Колев.

По думите му колкото по-рано се извърши преглед с видеозон, толкова по-малко ще бъдат загубите за стопанството и препоръчва теста да се направи около 32-ия ден след изкуственото осеменяване.

д-р  Красимир Колев: За малките стопанства препоръчвам късите, но ефективни схеми, тъй като те са лесни за изпълнение и не изискват сложно планиране. За сметка на това те дават благоприятни резултати без да се превръщат в непосилен разход.

Трябва да се стремим да осеменим чрез синхронизация максимално голям брой небременни крави в стопанството, което предполага да се направи ранна обща диагностика за бременност, а не да се действа „на парче“. По-големият обхват на животни в стопанството оптимизира процесите и позволява с една схема да се направи планиране на голяма част от стадото, което до голяма степен облекчава човешките усилия в последствие.”

Ветеринарният лекар припомня, че всички диагностицирани небременни крави се осеменяват в определен ден и част и приемат предварително по едно и също време съответните медикаменти. Според него късите схеми са лесни за изпълнение и няма нужда от квалифициран контрол.

Този подход е ефективен и дърпа като „локомотив“ репродукцията и икономиката във всяко стопанство, допълва д-р Колев.

Изборът на схема на синхронизация при отрицателна диагноза за бременност е много важна по думите на ветеринаря. Той препоръчва късите и ефективни схеми, както и използването на спирали.

"Освен че имат благоприятно влияние върху кисти и други репродуктивни проблеми, спиралите могат да се прилагат във всеки стадий на репродуктивния цикъл – т.е. ефективността на метода не зависи от фазата на половия цикъл", отбелязва д-р Колев.

Той предлага на животновъдите схеми от 17 дни с подходящи медикаменти, както и алтернатива за ферми с по-разпространени маточни инфекции. Можете да видите предложената методика и контакт със специалиста на сайта на асоциацията

“В заключение държа да отбележа отново икономическото и репродуктивно значение на ранната диагностика на небременните крави и тясното сътрудничество с ветеринарния доктор, който се грижи за стопанството. Всяка пропусната минута е равна на загуби – финансови, здравословни и репродуктивни. Стремете се към прости и ефективни решения и винаги залагайте на прецизната своевременна диагностика, съветва за финал д-р Колев.