Да се разшири обхватът на мярката по високопланинските пасища, за да се намали натоварването в националните паркове, както и да се запазят традиционните практики на местните общности.

Още по темата: На изчезване: След 2025 г. ще ревизират ефекта от пашата в защитените територии

Това предложиха животновъди на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и министъра на околната среда и водите Юлиян Попов в търсене на решения на въпроси, свързани с пашуването на животните в националните паркове.

В срещата, която се проведе в ресорното министерство по инициатива на фермерите, участваха още заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев, директори на национални паркове и експерти от двете министерства.

Животновъдите споделиха своите опасения, свързани с възможността да изхранват животните и с поддържането на пасищата в добро състояние. От своя страна, земеделският министър посочи, че при разрешаването на въпросите с пашуването трябва да се отчитат както развитието на животновъдството, така и опазването на околната среда.

На срещата стана ясно още, че предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане плановете за паша и местата за пашуване в националните паркове.