„Сумите, които сме изплатили към земеделските производители през тази година са колосални“, това каза изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Георги Тахов. 

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)


От началото на годината досега са разплатени над 2 млрд. лева, а през декември ще бъдат разпределени още над 1 млрд. лева. За 2023 г. земеделските производители, аграрния бизнес и общините от селските райони ще получат финансова подкрепа от общо над 3.1 млрд. лева. 
През тази година за Кампания 2022 г. са изплатени 919.5 млн. лева, отделно от това са преведени 100 млн. лева отстъпка от стойността на акциза на газьола, стана ясно от думите му. 

До 1 декември земеделските производители, които развиват своята дейност в секторите „Животновъдство“, „Пчеларство“ и „Растениевъдство“ подаваха заявления за помощта de minimis, която е с бюджет 47.5 млн. лева. Този бюджет е разпределен за животновъдство – 23.750 млн. лева, включително за пчелите и растениевъдство – 23.750 млн. лева. 

„Интересът към помощта наистина беше огромен. Над 32 000 заявления са подадени в срока, от Фонда обещават средствата да бъдат изплатени в най-кратък срок“, сподели Тахов в предаването Агросвят" по Дарик радио. 

Във връзка с компенсациите за последиците от войната в Украйна, през ноември Европейската комисия увеличи тавана на плащанията за едно предприятие до 280 000 евро и удължи срокът за плащането до средата на следващата година. 

На 5 декември има свикан Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“, след него Фондът ще разплати средствата до новия таван от 280 000 евро. Бюджетът е наличен и реално няма пречка да се направи изплащането веднага, уточни шефът на ДФ „Земеделие“. 

От думите му стана ясно, че в понеделник ще се плати по интервенцията овце-майки и кози-майки, обвързани с производството. Това помощта ПНДЖ 3, за която е утвърден бюджет в размер на 22.5 млн. лева. Ясни са вече ставките по тази интервенция. 

До края на седмицата ще бъде изплатена и помощта за напояване при отглеждането на земеделски култури през тази година. По нея бюджетът е 16 млн. лева и тя е част от временната рамка за подкрепа във връзка с войната в Украйна. 

Друго предстоящо плащане е в размер на 19 млн. лева по схемата за спешна финансова помощ за земеделски стопани, отглеждащи слънчоглед. Тя допълва помощта, която земеделските производители, получиха през септември в размер на над 65 млн. лева.

До Коледа ще платим и първия транш по интервенцията за основно подпомагане на доходите за устойчивост. През декември ще бъдат преведени и средствата по двете мерки от ПРСР 2014 – 2020 г. – мярка 10 „Агроекология и климат“ и мярка 11 „Биологично земеделие“.

През декември и януари предстои поетапно изплащане на средствата по интервенциите да обвързано с производството подпомагане за животни“, каза още Тахов и уточни, че „субсидиите за кампания 2023 ще получат всички кандидати, за които са приключили административните проверки и проверките на място“.